Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Négy gazdaság hagyta abba a cukorrépa termesztést Fejérben

Megszűnteti a cukorrépa termesztést négy Fejér megyei mezőgazdasági cég. Felháborítja a termelőket, hogy a Magyar Cukor Zrt. olyan későn volt hajlandó elfogadható árat ígérni a cukkorrépa tonnájáért, hogy addigra többen leszerződtek más növény termesztésére.
Nem termelnek cukorrépát három Fejér megyei termelőszövetkezetben egyáltalán, az adonyiban pedig a korábbi 400 hektár helyett csupán 95 hektáron. Ennek az oka, hogy a Magyar Cukor Zrt. korábban 35 eurót volt hajlandó ígérni a cukorrépa tonnájáért. Miután több szövetkezet úgy döntött, megszünteti a drága gépeket igénylő gazdálkodást, a Zrt. új termelőket toborzott és az árat felemelte 40.5 euróra.

Fejér megyében Adonyban, Besnyőn 400-400, Pusztaszabolcson, Pálhalmán 60-60, Enyingen 1000, Lajoskomáromban 300, Martonvásár mellett 130 hektáron vetettek korábban répamagot. A terméktanács megszabja, hogy melyik gyártónak adhatják el a termést a gazdaságok, így a Fejér megyeiek kizárólag a Magyar Cukor Zrt-vel köthetnek szerződést.

A gazdák felháborítónak tartják, hogy a Zrt az utolsó pillanatban emelte fel az árat elfogadhatóra, és addigra Adonyban 305, Besnyőn, Pusztaszabolcson, Pálhalmán pedig az összes területre más növény termesztésére kötöttek szerződést a gazdaságok.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2008. március 03. 17:55
    „Minek termel a Magyar? Hisz nincs szakember, aki el tudja adni. Majd jön a külföldi tőkés majd az termeltet és Ő el is tudja adni! Ők nem fognak semmirekellő naplopókat eltartani a kereskedelemben az biztos! Cseléd szolga pedig lesz a magyar gazdák leszármazottajaiból, hisz ök nem leszenek képesek tanúlni az éh bérezésből! A terep mmár előkészült a számunkra! Mégy egy két golf pálya hiányzik a határban, hogy míg a cseldeket jobbágyakat ellenőrizk, addig se unatkozzanak!
    Igaz lessz vigasz nekik az EURÓ VEGAS-ban, ha egykét jobbágy bedobja a kulcsot, bosszuból meghal!”
  • 1. Magyar. 2008. március 03. 15:19
    „Húha, ez tényleg nem elfogadható ár, hisz a KSH adatai alapján a 41 tonna egy hektáron a termésátlag, ez ugye 350-400 ezer forint/hektár a régi áron... mindjárt sírni kezdek, hiszen ez 400 hektáron csak 16 millió forint, és ugye a cukorrépával csak a baj van, gazolni, egyelni, permetezni, metszeni is kell... Jól megmutatták a gaz M.Cukor Zrt-nek, jól kitoltak vele...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öten sérültek meg, amikor autó rohant a 70-es troliba

Öt ember sérült meg hétfőn kora délután, mikor Budapesten a Dózsa György út és Damjanich utca… Tovább olvasom