Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Nem kötelező feloszlatni a spontán demonstrációkat

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) állásfoglalást tett közzé annak kapcsán, hogy egyre több „villámtüntetést" tartank civilek egy-egy közéleti esemény kapcsán. A tárca szerint csak azért mert egy demonstráció spontán, még nem oszlatható fel.
Az IRM sajtóosztálya kifejtette: ha a gyülekezés a gyülekezési törvényben rögzített követelményeknek megfelel, tehát békés és nem valósít meg bűncselekményt vagy bűncselekményre való felhívást, nem jár mások jogainak és szabadságának sérelmével és nem valósul meg a népképviseleti szervek vagy bíróságok zavartalan működésének súlyos veszélyeztetése, valamint a közlekedés más útvonalon biztosítható, a spontán rendezvény alkotmányosan nem oszlatható fel.

Mint írták, a gyülekezési jog biztosításával összefüggésben az állam feladata kettős, mert lehetőséget kell teremtenie a jog szabad gyakorlására, de konkrét védelmet is kell nyújtania az azt veszélyeztető emberek, csoportok magatartásával szemben.

A gyülekezésről szóló törvény ugyan rendelkezik arról, hogy a tervezett közterületi rendezvényt be kell jelenteni, s ha ez nem történik meg, a rendőrségnek mérlegelés nélkül fel kell oszlatnia a demonstrációt, de a tárca szerint az 1989-ben született jogszabály esetében a jogalkotó nem számolt a spontán demonstrációk lehetőségével. A minisztérium hosszú távú megoldásként elkerülhetetlennek nevezte a gyülekezésről szóló törvény reformját, melynek előkészítése megkezdődött.

A flashmob előre eltervezett, általában az interneten keresztül megszervezett akció, amelyet olyan emberek hajtanak végre, akik korábban nem ismerték egymást, s csak egyetlen alkalommal találkoznak, hogy véghezvigyék, amit kitaláltak, és ezután különváljanak.

Magyarországon az első flashmobot, vagyis villámgyülekezést 2003. augusztus 19-én tartották Budapesten, a Deák téren: akkor az evangélikus templomban megszólaló harangjáték hangjaira minden résztvevő kinyitotta a magával hozott esernyőt, majd a harangszó abbamaradtával összezárták az ernyőket és távoztak.

Olvasóink írták

 • 6. Bingo 2008. május 03. 08:16
  „Nem kötelező feloszlatni? A békés és be nem jelentett tüntetést kötelező nem feloszlatni. Ez a helyes fogalmazás. Hányszor kell még Strassbourghoz fordulni, hogy kis hazánkban érvényesüljenek a demokratikus jogok!”
 • 5. Atika2 2008. május 02. 19:30
  „miota a böszme meg bandaja a naciveszellyel valo riaogatas möge igyekszik elbujni, es röpgyüleseket rendez, azota mar ez is törvenyes...”
 • 4. Cseter János 2008. május 02. 16:46
  „Nocsak! Csak nem, megkezdődőtt az igazságszolgáltatás reformja? Mert ugye e nélkül nem beszélhetünk, sem Demokráciáról, sem Jogállamról!”
 • 3. Balogh Gábor 2008. május 02. 16:20
  „Az első flashmob 1956. októberében volt (igaz még internet sem volt akkor), hamarosan újra össze kellene gyűlni !
  bégé”
 • 2. legal 2008. május 02. 14:40
  „Szó mi szó, az ilyen ügyek miatt várjuk türelmetlenül a szocializmusból megöröklött politikusaink és szellemi hagyatékuk (hogy másként ne mondjam) nyugdíjba vonulását. Együtt azzal az aktualitással, hogy rndőrségünk ne az ő védelmükben csoportosuljon Budapesten. Azok időnként látogassanak el Kiskundorozsmára is.”
 • 1. Egy lefasisztázott baloldali 2008. május 02. 10:14
  „Elszomorító, hogy közel húsz évvel a "módszerváltás" után eljutottak idáig az illetékesek. A valós reformok is így maradtak el!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken avatják a Világbéke Gongot Gödöllőn

Pénteken avatják Gödöllőn a Világbéke Gongot, az Indonéz Világbéke Bizottság adományát. A 2 méter… Tovább olvasom