Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem változott a pártelnökök vagyoni helyzete

Nem változott jelentős mértékben a pártelnökök vagyoni helyzete az elmúlt évben az Országgyűlés honlapjára keddre virradó éjszaka felkerült képviselői vagyonnyilatkozatok szerint.
Lendvai Ildikó MSZP-elnök vagyonnyilatkozatában egy 1988-ban vásárolt, 104 négyzetméteres budapesti, V. kerületi társasházi lakást szerepeltet, autója a bevallás szerint nincsen. Orbán Viktor továbbra is felerészben tulajdonosa a feleségével közösen 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi háznak. Ezen túlmenően a politikus feltünteti 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5.035 négyzetméter belterületi földjeit, amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak. Ez nem változott a korábbi évekhez képest.

Lendvai az ingóságok között lakásberendezést és könyveket szerepeltet. Lendvai 1600 dollár megtakarítással rendelkezik. Vagyonnyilatkozatában azt írja, hogy az országgyűlési képviselői munkáján kívül a pártelnökiért kap pénzt. Bevallása szerint foglalkozásából származó havi bruttó jövedelme 280 ezer forint. Lendvai Ildikónak semmilyen gazdasági társaságban nincs tisztsége, funkciója, vagy érdekeltsége. Lendvai az ingyenes juttatások között feltüntet egy 436 ezer forint értékű laptopot, egy 17 ezer és egy 92 ezer forintos mobiltelefont, valamint egy 3000 forintos SIM-kártyát. Az országgyűlési képviselői megbízatásával összefüggésben körülbelül 30 ezer forint összértékben kapott karácsonyi ajándékokat, naptárakat, könyveket.

Védett műalkotása továbbra sincs Orbánnak, s nincs a mindenkori képviselői alapdíj hat havi összegét meghaladó érétkű ingósága; értékpapírban, takarékban elhelyezett megtakarítása sincs. Bevallása szerint nincsen autója, vagyonnyilatkozatában utoljára 2007-ben szerepeltetett gépjárművet. A Fidesz elnöke 2008-as nyilatkozatában még feltüntette, hogy 1 millió 685 ezer forint készpénze van, és hogy feleségével közösen 587 ezer forint van a számlájukon. Az előbbi adat a 2009-es nyilatkozatban már nem szerepel, a házastársával közös számlán viszont 869 ezer forint van.Banki tartozása továbbra is a 2002-ben felvett 20 millió forintos hitel időarányos része.

A Fidesz elnökének közlése szerint képviselői munkájáért a törvényben előírt díjat kapja, ám összeget nem tüntet fel. Emellett pártelnöki munkájáért a Fidesztől 2009-ben is havi 402 ezer forint bruttó összeget kap. Az ingyenes juttatások között mindössze egy 2006-ban kapott, 436 ezer forint értékű laptopot szerepeltet Orbán.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke nagy értékű ingósággal - hasonlóan mint a korábbi években - nem rendelkezik, így autója, műtárgyai sincsenek. Ugyanakkor két biztosítótársaságnál van egy-egymillió forintos biztosítása, valamint egymillió forint összegű részvénye. Hiteltartozása csökkent, míg 2008-ban 5,5 millió forint volt, most 5,2 milliós tartozás szerepel a vagyonnyilatkozatában. A pártelnök vagyonbevallásából - hasonlóan mint tavaly - nem derül ki, hogy 2009-ban az MDF irányításáért kapott volna tiszteletdíjat.

Semjén Zsolt KDNP-elnök vagyoni helyzete az elmúlt két év bevallásai alapján gyakorlatilag nem változott, hiszen továbbra is egy II. kerületi 123 négyzetméteres és egy 42 négyzetméteres lakás tulajdonosa felerészben. A KDNP elnökének emellett továbbra is haszonélvezeti joga van egy balatonfenyvesi üdülőben. A nagy értékű ingóságok terén sem volt változás, hiszen a politikusnak vannak antik bútorai, de autója nincs. A 2008-as bevallása szerint készpénze 1,9 millió forint, tartozása 4,6 millió forint és 43,5 ezer svájci frank volt, a 2009-es adatok szerint viszont csak arról nyilatkozott, hogy egy 7,3 millió forintos hiteltartozás fele része az övé.

A KDNP elnökének jövedelemnyilatkozatában idén már nem szerepel a Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől vizsgáztatásért esetenként kapott 30 ezer forintos összeg, és nyilatkozata szerint pártelnöki munkájáért nem kap tiszteletdíjat. Semjén Zsoltnak gazdasági társaságban továbbra sincs tulajdonrésze. Juttatásai között mindössze egy képviselői laptopot tüntetett fel.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2010. február 04. 15:49
  „,,Lendvai az ingyenes juttatások között feltüntet egy 436 ezer forint értékű laptopot..."
  ..... :D Azon nyomod a CS-t az üléseken? Minek neki ilyen drága lapi? Elég lenen neki a 70ezres notebook is, ha már a mi pénzünkből kapja.”
 • 5. bsm 2010. február 03. 08:45
  „Minek is nekik autó,olyan szegények a havi 1-3 millából képtelenség fenntartani ,meg úgyis adtunk alájuk nagyon nagy lovat !;pedig ha szépen kérnék odaadnám a 20 éves télire leállított Ladám..csak téli gumit kellene rá venni !Meg rájuk íratnám a lakásom,mert mindegyiknek csak fele része van,,a szegénynek !Április 11 !!”
 • 4. Pinaman 2010. február 02. 22:06
  „szakertok egesz hada dolgozott azon hogy ezt hogyan oldjak meg papiron, hiszen tudtak elore hogy ennek is eljon az ideje, nem akartak hogy ..... nep csorit hogy gyarapodtak, politika”
 • 3. lidocain 2010. február 02. 19:17
  „híííííí be csúf!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. maci52 2010. február 02. 17:11
  „Állítólag Ildikó néni havi 1,5 millát+kcsit lovat kap az MSZP-től ,ha neki havi bruttó 280 ezer,ami nettó kb.160 ezer a fizuja akkor a kedves pofija nem bőrből van hanem 5mm-s kazánlemezből.”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2010. február 02. 13:07
  „De a mienk változott! Meredeken és megállíthatatlanul egyre csak csúszik lefeléééééééééééé.............”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Síntörés miatt késnek a vonatok

Síntörés nehezíti a reggeli vonatközlekedést Kaba és Püspökladány között, emiatt a… Tovább olvasom