Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Németország, Csehország és Szlovákia is aggódik Orbán miatt

Németország nem támogatja azokat a nemzeti autonómiagondolatokat, amelyeket Orbán Viktor Fidesz-elnök hangoztatott az utóbbi hetekben.
Ezt a német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier adta értésre kedden budapesti sajtóértekezletén, amelyet Balázs Péter külügyminiszterrel együtt tartott.

Steinmeier Prágából érkezett Budapestre, elmondta, hogy cseh és szlovák kollégájával, Jan Kohouttal és Miroslav Lajcákkal megtárgyalták Orbán legutóbbi kijelentéseit. "Nagyon nagy aggodalommal nézzük ezt a kérdést" - fogalmazott a német külügyminiszter a budapesti sajtóértekezleten.

Orbán az Európai Parlamenti választási kampányban Erdélyben és Esztergomban azt hangoztatta, hogy "az EP-választáson a Kárpát-medencei magyarság európai súlya a tét". Erdélyben síkra szállt a székelyföldi autonómia megteremtéséért.

Steinmeier az autonómiára utalva kijelentette, hogy az Ahtisaari-terv (amely Koszovónak, Szerbia albán többségű tartományának gyakorlatilag önálló államiságot adott volna), "nem alkalmazható szomszédos országok esetében".

Az Ahtisaari-tervet Szerbia annak idején elutasította, mire Koszovó egyoldalúan kikiáltotta Szerbiától való elszakadását, az Európai Unió többsége és az Egyesült Államok el is ismerte önálló államnak.

Balázs Péter külügyminiszter finoman elhatárolódott a Fidesz-elnöktől, mondván, hogy "egy ellenzéki politikus saját felelősségére mondott valamit", és nem kívánta a kormány nevében minősíteni Orbán Viktor szavait.

A külügyminiszter mintegy üzent a szlovák kormánynak, hogy ne azonosítsa Orbán kijelentéseit a magyar kormány álláspontjával.

Ezt azzal kapcsolatban tette, hogy a szlovák kormánykoalíció szerdára rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, és azon Orbán Viktort elítélő határozatot kíván elfogadtatni.

Balázs Péter emlékeztetett arra, hogy nemrég tárgyalt a szlovák külügyminiszterrel, Robert Fico kormányfővel valamint Ivan Gasparovic elnökkel, és akkor arra kérte őket, hogy "véletlenül se azonosítsuk egymást a szélsőséges kijelentésekkel". "Ebben a szellemben szeretnék továbbra is együtt dolgozni" a szlovák vezetőkkel, jelentette ki a külügyminiszter.

A német külügyminiszter a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulója alkalmából járt kedden Budapesten. Balázs Péterrel együtt emléktáblát avatott a Külügyminisztérium falán, amely tisztelettel adózik Magyarországnak, amiért 1989-ben megnyitotta a magyar-osztrák határt a kelet-német menekülők elől - így ők átjuthattak Németországba.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Sziszifusz 2009. június 03. 17:20
  „Flexsnake! A globalizációs törekvések pont mostanában léptek a lecsengő fázisba! Ez csak egy szűk hatalmi elitnek kedvezne, az un. "Világkormánynak"! A május 14-17 között megtartott athéni Bilderberg Group (a globalizációs pénzügyi elit) találkozóját 16.-án este Obama egyszerűen otthagyta!
  Az EU-t is pénzügyi nyomás alatt tartó csoportosulást jelenleg csak a leronygyolt EU és Ausztrália támogatja! Az EU-n belül is nagy az ellenállás! Több ország a kilépését fontolgatja! Obama ezért sem támogatja Izrael háborús terveit! Ne feledkezzünk meg róla, hogy a Bilderberg csapat egy része Tel-aviv-i érdekeltségű, ismert okok miatt! Talán nem kellene a globalizáció előnyös voltát hangoztatni, amikor hátrányosan érinti a világ minden országát! Úgy, ahogy az erre építő Lisszaboni szerződés is az EU tagokat! Gondolom te nem vagy tagja a világ pénzügyi kifacsarását véghezvivő Bilderbergi csapatnak? Az EP-s joggyakorlás meg jelenleg Orbán döglődő lova! Ő onna kapott május 17-én Martonyin keresztül bíztatást! Ezért szlovákol és románozik! A Lisszaboni szerződéssel "kárpát-medence helytartójává" léphet elő! A kommunista országok helyett pedig esetleg a bolsevik szót illene használni, mivel a történelem folyamán még egy sem volt, csak rámondták, de minden esetben diktatúra volt helyette!”
 • 45. flexsnake 2009. június 03. 13:17
  „A sziriuszról hoztunk vizet :D
  Az ne beszéljen globalizációról akinek fogalma nincs hogy mit jelent. Elkerülhetetlen hogy pár éven belül egységes kormányzás jöjjön létre a világon. Aki ebből kimarad, az kívülállóként üldözendő lesz. Aki ki marad az a jelenlegi kommunista államok, a szélsőséges terroristakitermelő országok. A globalizáció lényeges az egységes világ biztonsága. Ez kicsiben az eu. Nem kell hogy az önálló kormányzását elveszítse egy ország de alá kell magát rendelnie a többségi akaratnak amit a tagországok gyakorolnak képviselőik útján az EP-ben.”
 • 44. dragboyz 2009. június 03. 13:13
  „42. nb1971
  Megértem amit írt, és nem is vitázom, ha jó volt legyen!
  Nem akarok sok minden leírni mert nincs értelme, de amit most ígér az nem teljesíthető! Egy szétlopott pénzesbödönből, nem lehet aranyat ígérni! Hitegetni lehet szegény embereket, de ahhoz mutatni is kéne valamit, nem csak lázítani, meg mikor oda kell tenni magát nem kimenni a teremből! Ezek tények nem találtam ki, de mégegyszer mondom ha önnek jó volt annak csak örülni tudok, én sajnos másképp látom, de nem vagyok másik oldal tagja mielőt ez jönne vissza, tudom hogy az is sz.r!”
 • 43. Mathiasking 2009. június 03. 13:05
  „Az új világrend nem más, mint a globalizáció! Mi ebben csak a szenvedő alanyai vagyunk! Az amerikai egy dolláros bankjegyen is nem véletlen van rajta az alábbi felirat:"Novus ordo seclorum"

  Kíváncsi lennék a másik angol felirat tartalma is magáért beszél: In God we Trust

  No comment!”
 • 42. nb1971 2009. június 03. 12:58
  „Kedves dragboyz!

  Nekem nincs szerencsém személyesen ismerni az érintett politikust, de azt elmondhatom, hogy sem közéleti, sem magánéleti szinten nem ártott sem nekem, sem kicsiny családomnak.
  Miniszterelnöksége alatti 4 évben éreztük magunkat igazán biztonságban: volt családkoncepció, volt gazdaságfejlesztési elképzelés (amelyet nem naponta cserélgettek) és volt társadalompolitika.
  Az, hogy bizonyos elképzelések nem valósultak meg annak köszönhető, hogy nem voltak tovább hatalmon.
  És elhiheti, nem profitáltam semmit az ő idejükben. De mertem gyermeket vállalni, és bíztam a jövőben: tervezgettem, mert hittem abban, hogy általam is épülhet és szépülhet az ország utódaink minél nagyobb megelégedésére.

  Sajnos, amit azóta produkált a magyar társadalom által felhatalmazott politika nem válik nagyobb dicsőségünkre. Mit fogunk felmutatni utódainknak?

  És ha szabad kérdeznek Önnek személy szerint milyen problémája van e politikussal? De ne általánosítson! Konkrétumokat kérek!”
 • 41. Én2 2009. június 03. 12:31
  „PEPE- nagyon jó a gondolatod egyetértek vele. Nem tudom mit látnak ebben a csöpp emberben.”
 • 40. Sziszifusz 2009. június 03. 12:03
  „Látom, félreértitek a leírtakat, és nem olvastátok el a Magyarországra, mint országra hátrányos szerződési elemeket! Orbán Unio-ban gondolkodik, és ez alapján kampányol! Sok Unio-s tagországban a kilépést fontolgatják, mert a szabadrablás a gazdag országoknak kedvez! A 2011-es földmoratórium megszünése után a tőkeerős országok egyszerűen felvásárolhatják majd az egész ország területét! Megszűnik a nemzeti gazdasági érdekvédelmi lehetőség!!! Eddig sem nagyon volt, mert politikusaink fillérekért eladták az országot, de 2011-től, és a Lisszaboni szerződés hatálybalépésétől semmilyen korlátozási lehetőségünk nem lesz! Nem csak nekünk, de a többi tagállamnak sem! Ezért érinti érzékenyen a szlovákokat és a románokat a nemzeti alapú EP képviselők delegálása! Hátrányba kerülhetnek az EP-ben! A szlovákok az oroszok felé nyitnak, mert másként nem tudják megvédeni a nem igazán tisztességes úton szerzett magyarlakta területeiket! A Lisszaboni szerződést ők is aláírták gazdasági nyomásra, de most úgy bánják, mint a kutya, amelyik hetet kölykedzett!
  Én nem azt írtam, hogy helyes az amit Orbán tesz hanem, ha az Unio-ban maradunk, így tehet szert a legnagyobb EP befolyásra! Az Unio nekünk sem, mint ahogy a többi, gyengébb gazdasági teljesítménnyel rendelkező országnak sem kedvez!
  A gazdasági válság kirobbantói, majd az okozott problémák ugyanezek általi finanszírozása teszi számukra lehetővé minden országban a szinte teljeskörű felvásárlást!

  Még egy Link arról, hogyan dolgoznak megbízóiknak a gazdasági bérgyilkosok:

  http://www.yv.hu/play_a_video.html?”
 • 39. Mathiasking 2009. június 03. 11:57
  „Véleményem szerint a baj csak annyi, hogy egy erős nemzeti állam nem fér bele az Unió elképzelésébe az új világrend alapján. A másik probléma meg az lesz, hogy 50 év múlva a tiszta víz lesz az igazi kincs a világon! Magyarország rendelkezik az északi félteke legnagyobb édesvíz készletével.”
 • 38. dragboyz 2009. június 03. 11:38
  „nb1971
  Miérz kell hogy ellenoldalhoz tartozzon valaki, ha nem bírja Orbán-t??? Lehet hogy reális gondolkodású, vagy csak elfogult, de nem kell egyből következtet
  "Talán személyesen ártott ezeknek mint politikus," IGEN!!!!!!
  Neked is ártott, csak nem veszed észre! Szíved joga, de akkor ne bántsd a többit ellenoldallal!!!”
 • 37. nb1971 2009. június 03. 11:28
  „Sziszifusz!

  Kár ezeknek bármit magyarázni!
  Orbán szelleme démonként kísérti őket. Talán személyesen ártott ezeknek mint politikus, vagy mint magánember. Tegyen bármit a közeljövőben O.V., minden tette és mondata ki lesz facsarva. Gondoskodnak majd erről mind a média, mind az ellenoldal hiénái.”
 • 36. Sziszifusz 2009. június 03. 11:20
  „Logaritmus! Kérlek olvasd el a Lisszaboni szerződés hátrányait felsoroló listát, megkapod a válaszaidat! Én nem ebben hiszek, hanem ezek alapján folyik a politikai térnyerés! A kettő nem ugyanaz! Ha elolvastad a szerződést, azt is észreveheted, hogy nincs jelentőssége az autonómiáknak! Az Unios beolvasztási folyamatban a nemzeti képviseleteknek van kiemelt jekentőssége, és ez országhatároktól függetlenül jelenleg is így van EP képviselet szintjén!”
 • 35. Logaritmus 2009. június 03. 11:08
  „34. hozzászólás Sziszifusz: ha mindabban amit leírtál hiszel, azaz hogy a minél több magyar és határon túli magyar képviselő közös célja az, hogy magyar autonómiákat alakítsanak ki szlovák, román, stb. területeken akkor miért csodálkozol a szlovák, román, cseh, stb. reakciókon? Kur.ára dühös lennék, ha valamelyik román politikus azzal bátorítaná a magyarországi román kisebbségi politikusokat, hogy ha majd sokan megnyerik az EU választást akkor Magyarország területén frankó kis román autonómiát, országon belüli országot kaphatnak a románok. Naná, hogy ellenezném!

  De mondom: ez csak a választási kampány része, Orbán a Jobbiktól akar szavazókat elcsábítani. Erre megy ki a jobbikos hisztérikus nő lejáratása is a Magyar Nemzetben és a Heti Válaszban, fideszes megrendelésre.”
 • 34. Sziszifusz 2009. június 03. 11:01
  „Steinmeier jobban tenné, ha másba lógatná bele az orrát! A Trianoni békeszerződés lehetővé teszi az szétszakított nemzetek autonómiátját! De Orbán nem ezért kampányol! Az is téves elképzelés, hogy ezt Unios szinten rossznéven vennék, mivel az athéni, május 14-17 között megrendezett Bilderberg csoport (a világ pénzügyi urai) találkozóján Martonyi is részt vett! Azóta nyílt ki Orbán csipája, és többekközt ezért mer nyíltan ujjathúzni Fico-val, aki válaszlépésként az oroszoktól vár védelmet!
  A Lisszaboni szerződés életbelépése után a legnagyobb jelentőssége az EP képviseletnek lesz! Orbán ezért kampányol még románián kívül, szlovákiában is! A magyar EP képviselet minnél nagyobb létszáma hatalmi pozíciót tud teremteni! A szerződés életbelépése után másunk sem marad!
  Ha beletekintünk e szerződés hátrányaiba, nem marad kétségünk, mire megy ki a "játék"!

  http://patriota.co.cc/content/tudja-e-%C3%B6n-lisszaboni-szerz%C5%91d%C3%A9s-megfosztotta-%C3%B6nt-magyar-%C3%A1llampolg%C3%A1ri-jogait%C3%B3l”
 • 33. imna 2009. június 03. 11:00
  „AZ!!!”
 • 32. PEPE 2009. június 03. 10:10
  „VIKTORT meg a bagázsát már 89 előtt likvidálni kellett volna a politikábó,l /egy cinikus sz.. k..... segfej/.”
 • 31. dragboyz 2009. június 03. 09:48
  „Ha már ők aggódnak, akkor mi mit mondjunk? Ez az idióta az egész világ előtt lejárat minket, na nem mintha olyan jó hírünk lenne..... Ha át mész szlovákiába, örülj ha visszajöhetsz... Kössz Viki nagy vagy!”
 • 30. bo 2009. június 03. 08:59
  „Sajnos sokan hisznek neki!”
 • 29. Pengemester 2009. június 03. 07:31
  „Logaritmusnál a pont. Amikor januárban Kövér "Akasztós" László Makón elhintette,hogy irgumburgum Jobbik,várható volt,hogy Orbán Viktor újra előveszi a "nagyon magyar" lemezt,pusztán csak azért,hogy 1234 szavazatot elvegyen a Jobbik-tól. Arra nem gondolt a kis focista,hogy majd lesz 35% aki elmegy szavazni,magyarán az emberek magasról tesznek az egész hülye cécóra ( sokan még azt sem tudják,hogy mikor kell az urnákhoz libbenni ) .
  Valamilyen szinten a köztévé is ezt játssza,hisz a Múlt-Kor nem túl régi adásában Tito terroristáinak magyarok ellen elkövetett vérengzése volt a téma ( youtube-on Revenge 1944-1945 címen keresd ) . Pont most jöttek elő egy ilyen témaválasztással?
  A kis focista egyébként azért jár a határon túli magyarokhoz,mert idehaza normális gondolkodású ember nem hisz neki...”
 • 28. libero 2009. június 03. 07:08
  „A németek ne szóljanak egy szót se! Ők visszakapták az elcsatolt területüket, most már lehet pöffeszkedni!”
 • 27. smalltown 2009. június 02. 22:59
  „<moderálva sértő>”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 évet kapott a kamaszokat késelő férfi

Nyíregyháza - Több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 11 év fegyházbüntetésre… Tovább olvasom