Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Némileg nőtt a vendégek száma a hazai szállodákban

Összesen 5,7 millió vendég fordult meg a hazai szállodákban tavaly és csaknem 20 millió éjszakát töltöttek el - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.
Ez a szám csak némileg haladja meg az előző évit. A vendégek többsége egyébként külföldről érkezett. A különféle szállodák, hotelek és szállásadók bruttó 244 milliárd forintos árbevételt könyvelhettek el.

Tavaly 3,4 millió külföldi szállt meg hazánkban, összesen 10 millió éjszakát töltöttek magyar szállodákban, hotelekben, apartmanokban és panziókban. A turisták száma a 2006-os adatokhoz képest némileg - 3 százalékkal - emelkedett. Az egy- és kétcsillagos szállodákat 25 százalékkal kevesebben vették igénybe, a többi kategóriában azonban némileg nőtt a forgalom. A legnagyobb emelkedést a wellness-szállók produkálták, ilyen helyekre 6 százalékkal több vendég érkezett, mint egy évvel korábban.

Hazai vendégekből már kevesebb volt tavaly: 2,3 millióan szálltak meg belföldön, igaz szintén csaknem 10 millió éjszakát töltöttek el. Ez a szám még mindig magasabb néhány százalékkal, mint a 2006-os évi. A belföldi turisták között egyre népszerűbb a négy- és ötcsillagos hotel, ezekben ugyanis 20, illetve 30 százalékkal többen szálltak meg, mint korábban.

Az összes szálláshely tavaly bruttó 244 milliárdos bevételt könyvelhetett el, ebből a szobákért fizetett pénz csaknem 139 milliárd. Ez több mint 7 százalékkal magasabb a 2006-os eredményeknél. A kiadott szobák átlagára 13 forint körül mozgott, a szálláshelyek pedig átlagosan 50 százalékos kihasználtsággal működtek.

A Balaton forgalma az előző évek csökkenése és stagnálása után tavaly emelkedett. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy 25 százalékkal több belföldi vendég választotta nyaralása céljául. Csak a balatoni térségben 20 milliárdos bevétel jött össze a kiadott szobákból.

Tavaly 25 milliárd forintért váltottak be üdülési csekket nyaraláskor az emberek.

Az elmúlt év végi adatok szerint itthon 720 szálloda, 841 panzió és 288 más szálláshely - például kemping, vagy üdülőház - működött. Összesen öt százalékkal nőtt a számuk 2006-hoz képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig tart a vasutas szakszervezet sztrájkja

A MÁVINFORM tájékoztatása szerint szerda reggel még mindig tart a Vasúti Dolgozók Szabad… Tovább olvasom