Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Néppárti politikusok bírálják Ashtont

Jobbközép irányzatú, néppárti európai parlamenti (EP-) képviselők bírálták kedden a brit munkáspárti Catherine Ashtont, az EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, amiért nem sietett Haitira a múlt keddi, pusztító erejű földrengés után.
Strasbourgi sajtótájékoztatóján Joseph Daul, a néppártiak frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy míg Hillary Clinton amerikai külügyminiszter odarepült, "Európa nem volt jelen" a hatalmas nemzetközi segítségre szoruló, kétségbeejtő helyzetbe került karibi országban.

Ha az unió új külügyi vezetője nem a Labour párthoz, hanem az Európai Néppárthoz tartozna, akkor "elküldtük volna" Haitira - tette hozzá a francia Daul.

Szájer József, a néppárti frakció alelnöke azt mondta: megdöbbentette őt, hogy Ashton szabadságra ment ahelyett, hogy a helyszínre utazott volna.

A külügyi főképviselő a Strasbourgban ülésező Európai Parlament előtt úgy válaszolt, hogy ha azonnal odament volna, azzal csak helyet vesz el a mentést és segítségnyújtást végzőktől.

"Nem vagyok sem orvos, sem tűzoltó" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy szoros kapcsolatban áll mind az amerikai külügyminiszterrel, mind az ENSZ-szel, igyekszik összehangolni a támogatást, és nem fényképeztetni kívánja magát. Közlése szerint azonban Karel De Gucht, az eddigi összetételű Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtással foglalkozó biztosa a közeli napokban Haitira utazik, hogy személyesen mérje fel a legsürgősebb teendőket.

Ashton a Lisszaboni Szerződés alapján nem csupán a tagállami kormányokat képviselő Tanácsnál tölti be az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztét, hanem egyúttal az EU "kormányában", az Európai Bizottságban is alelnöki poszt várományosa. Ebbéli minőségében neki is meg kellett jelennie meghallgatáson az EP illetékes szakbizottsága előtt. A meghallgatás előtt és utána is többen bírálták, mondván, nincs külpolitikai tapasztalata. Most azonban Joseph Daul leszögezte: Haitival kapcsolatos bírálatával nem ahhoz kívánt ürügyet szolgáltatni, hogy ismételten megkérdőjelezze Ashton alkalmasságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigarettafogás Szabolcsban

Hatezer doboz csempészett cigarettára bukkantak egy autóban - közölte a rendőrség kedden. Tovább olvasom