Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Népszavazás 2008: Minden készen áll!

Befejeződött a felkészülés a vasárnapi népszavazásra, így minden készen áll, hogy az emberek véleményt nyilvánítsanak a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett három kérdésben.
Rytkó Emília az Országos Választási Iroda vezetője a pénteki tájékoztatón elmondta: az ország csaknem 11 ezer szavazókörében 8 milliónál is több, a külképviseleteken pedig több mint 3200-an voksolhatnak reggel 6 és este 7 óra között. A szavazatszámláló bizottságokba a pártok 18 ezer embert delegáltak, több mint a felét a kezdeményezők. Rytkó Emília szerint az előzetes adatok már este 9 óra körül elérhetők lesznek, de a hivatalos végeredményt csak a külképviseletektől beérkezett szavazatok összeszámlálása után hirdetnek.

45 nap munka után befejeződött a felkészülés a vasárnapi népszavazásra - jelentette be Rytkó Emília pénteken Budapesten. Országszerte 10.951 szavazókört alakítottak ki, ezekben 600 és 1200 közötti választó adhatja le a voksát. Legalább egy szavazókör minden településen lesz. A népszavazáshoz 8 milliónál is több embert vettek névjegyzékbe és kézbesítették az értesítőket, amelyről meg lehet tudni, hogy ki, hol adhatja le voksát. Eddig körülbelül 30 ezren kaptak igazolást arról, hogy Magyarországon belül, de nem a lakóhelyükön szavazhatnak, 3200-nál is többen pedig külföldön járulnak az urnákhoz.

Szavazni vasárnap reggel hat és este hét óra között lehet személyesen. Mindenhol kialakították a szavazófülkéket, így biztosított a titkos voksolás. Igazolással csak a kijelölt szavazókörben lehet leadni a szavazatot. A három kérdést három különféle színű papíron kapja meg mindenki.

A szavazatszámláló bizottságokban 33 ezer választott tag segíti a munkát, a pártok pedig 18 ezer embert delegáltak. Közülük 9400-at a kezdeményező Fidesz-KDNP, 7100-at az MSZP, valamivel több mint 500-500-at pedig az SZDSZ és az MDF.

A népszavazáson a részvételi arányt vasárnap hatszor teszik közzé, először reggel 7 órakor. Ezután két óránként, az utolsó adatot pedig 17 óra 30 perckor hozzák nyilvánosságra. Urnazárás után megkezdődik az adatok feldolgozása, Rytkó Emília szerint este 9 órára már magas feldolgozottság mellett előzetes adatokat közölhetnek. A hivatalos végeredmény azonban csak a külföldi szavazatok beérkezése - március 14-e után - várható.

Az informatikai hátteret a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal adja. Urbán György, a hivatal elnöke elmondta, hogy a próbák után készen áll a rendszer. Leszögezte: megfelelő a biztonság az esetleges hekker-támadások és a rosszindulatú felhasználók kiszűrése érdekében.

A népszavazás lebonyolítása 4 milliárd 470 millió forintba került. A szükséges információkat a www.valasztas.hu oldalon lehet olvasni.

Pénteken éjféltől kampánycsend

Kampánycsend lép életbe pénteken éjféltől az egész országban a vasárnapi népszavazás miatt egészen az esti urnazárásig. Kampánycsend-sértésnek a választók befolyásolása számít. A törvény szerint nem lehet például választási plakátokat elhelyezni, a választópolgároknak ingyenes szolgáltatásokat ajánlani - például szervezett szállítást - vagy ételt és italt osztani.

A kampánycsend az internetes tartalomszolgáltatókra is vonatkozik. A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) arra hívja fel a figyelmet, hogy péntek éjféltől a tartalomszolgáltatók ne jelentessenek meg olyan új anyagokat, amely a szavazókat befolyásolhatnák közvetlenül vagy közvetve. Az egyesület a pártokat is arra szólítja fel, hogy saját honlapjukon tartózkodjanak a kampánnyal kapcsolatos információik frissítésétől.

Az internetes fórumokon a véleménynyilvánítás nem tiltható, ám az üzemeltetőket az MTE arra kéri, hogy jól látható helyen hívják fel a figyelmet a kampánycsendre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három demonstrációt is bejelentettek a népszavazás napjára

Három demonstrációt is bejelentettek magánszemélyek március 9-ére, azaz az országos népszavazás… Tovább olvasom