Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Olcsóbb is lehetne az észak-déli gyorsvasút

A becsült költség kevesebb mint feléért létre lehetne hozni az Észak-déli Regionális Gyorsvasutat - állítja az ÁK52 nevű civil szervezet, amely részletes tervet dolgozott ki a nyomvonal kialakítására.
A korábban 5-ös metrónak nevezett, körülbelül 100 kilométeres pálya Szentendrét, illetve Káposztásmegyer felső részét kötné össze Ráckevével és Csepellel. A civilek elképzelései szerint körülbelül 50 megállója lenne, és a mai menetidőnél 30-40 százalékkal gyorsabb közlekedést biztosítana a helyieknek.

A gyorsvasút a közép-magyarországi régió 3 millió lakójának felét érinti, és 26 önkormányzat területén haladna át. A beruházás költségeit 2005-ben 700 milliárdra becsülte a főváros. Az ÁK52 által megálmodott gyorsvasút mindössze 250 milliárdba kerülne, de a "pesszimita" becslések sem haladják meg a 600 milliárdot - mondta el a Független Hírügynökségnek Kendi Zsolt, a civil szervezet munkatársa. A szakemberek egyébként nagy kapacitású P+R parkolókat terveztek a megállók közelébe, a Hungária körút mentén pedig egy 2X2 sávos körutat is kilalkítanának.

A tervezet négy variációban is elkészült, s már csak az önkormányzatok jóváhagyására vár. A helyi képviselőtestületek remélhetőleg másfél-két hónapon belül véleményezik a javaslatot, amit ezután elküldenek a BKV-nak, a MÁV-nak, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak, valamint a fővárosnak - mondta Kendi Zsolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyész volt a rasszista blogger - feladta magát

Feladta magát csütörtökön délben az az ügyész, aki egy internetes fórumra egy ügyészségi gépről… Tovább olvasom