Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Orbán szerint kormányváltás a válság orvossága

Folytatni kell az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy együttműködés alakuljon ki a közép-európai államok között - mondta Orbán Viktor, reagálva a hétvégi rendkívüli uniós találkozó eseményeire.

A Fidesz elnöke azt a következtetést vonta le, hogy a magyar állam elvesztette a bizalmat és nem szabad a jövőben olyan javaslattal előállni, amit a többi közép-európai ország, így például Csehország, vagy Lengyelország nem támogat. Az ellenzéki politikus beszélt arról is, hogy Magyarországnak a pénzügyi rendszer területén is teljes megújulásra van szüksége, 50 százalék környékére kell felvinni a magyar központtal működő bankok arányát. A Fidesz elnöke szerint kormányváltás nélkül nem fogunk tudni kijönni a válságból.

Orbán Viktor szerint most Magyarországnak nagyobb esélye van arra, hogy az európai gazdasági éle szereplői közvetlenül pumpáljanak pénzt a gazdaságba, az államközi megállapodások ugyanis nem működnek. Éppen ezért továbbra is fenn kell tartani azt a követelést, hogy az anyabankoknak kötelessége legyen a magyarországi leánybankok fiananszírozása -jelentette ki. A politikus szerint Magyarországnak szembe kell nézni a realitásokkal, így azzal is, hogy olyan pénzügyi rendszer jött létre, ami több mint 80 százalékban külföldi kézben van, és bankoknak külföldön van a központja. A jövőben nem maradhat úgy, hogy egy esetleges újabb pénzügyi válság nyomán Magyarország a pénzügyi protekcionizmus áldozatává válik, most ugyanis az történik, hogy az itteni leánybankok begyűjtik a magyar betéteket, de nem helyezik vissza a magyar gazdaságba -mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint a magyar piacgazdaság teljes megújítására van szükség és ennek kiemelt programja kell legyen, hogy 50 százalék körüli értékre vigyék fel a magyar központú bankok arányát.

Orbán Viktor szerint a pénzügyi rendszernek és a kormánynak is megújulásra van szüksége
Orbán Viktor szerint a pénzügyi rendszernek és a kormánynak is megújulásra van szüksége

Orbán Viktor szerint a hétvégi események is rávilágítottak, hogy Magyarországnak, ha sikert akar elérni Brüsszelben, törekednie kell arra, hogy legyen közép-európai együttműködés. "Önmagunkban mostani megroggyant, legyengült, sajnálatra méltó és szánalmas állapotunkban nem fogunk tudni eredményeket elérni" -jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint gazdasági tartalmat is adni kell ennek a közép-európai együttműködésnek, hogy az a valóságos életben is létezzen. Ennek érdekében a politikus szerint meg kell építeni az autópályákat, a csővezetékeket és továbbra is fontos lenne létrehozni egy közép-európai fejlesztési bankot, vagy éppen egy energiabiztonsági alapot. Mindeközben meg kell erősíteni valahogy Magyarországot, hogy méltó partnerei legyünk a közép-európai országoknak, akik most Orbán szerint szabadulni akarnak tőlünk.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva reagált Gyurcsány Ferenc hétvégi nyilatkozatára is, amiben egyebek mellett "poltitkai szélhámosnak" nevezte a Fidesz elnökét. "A mostani miniszterelnök szavait e tekintetben elismerésnek tekintem. Matematikából azt tanultam, hogy a negatívszor negatív az pozitív" - mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke "jó tanácsként" pedig azt mondta, hogy "az elmúlt években kormány többet foglalkozott a Fidesszel mint az országgal, aminek az eredményét most is látják", szerinte mind a kormánynak, mind Gyurcsány Ferencnek az országgal kellene foglalkoznia.

Orbán Viktor, a kormány válságkezelő javaslataira reagálva azt mondta, hogy teljesen lényegtelen az, hogy annak egy-egy részletében hol értenek egyet. A bajok eredője politikai természetű, ezért politikai változás, vagyis kormányváltás nélkül nem fogunk tudni kijönni a mostani helyzetből - fogalmazott. Orbán Viktor szerint jó közgazdászokból és javaslatokból nagyon sok van az országban, nem egyszerű technokrata gazdasági programra van szüksége Magyarországnak, hanem politikai vezetésre -tette hozzá..

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. pampus 2009. március 03. 16:55
  „Úgy tudom a vénkisasszonyok,ha férjhez sikerült néha menni ,akkor azt mondották,hogy "várt leány várat nyer"! No, ha Viktor valaha választást nyer, akkor húzzák a fejére a koronát és rakják be egy raktárba! Kiskirály volt és van bőven!”
 • 22. magyarok 2009. március 03. 16:01
  „viki! ha nem ti lennétek az egyetlen lehetséges megoldás azt mondanám, hajrá, de ti meg a fajtátok sokkal rosszabb mint az MSZP”
 • 21. flexsnake 2009. március 03. 12:49
  „Vikibá kézrátétellel gyógyít!
  Köhög? Kormányváltás!
  Fáj? Kormányváltás!
  Aranyere van? Kormányváltás!
  Természetesen csakis a fidesszel....”
 • 20. Boytronic 2009. március 03. 05:33
  „Mignon-nak!.....A válság ellenszere kormányváltás!!!!De Orbán és Gyurcsány mentesen!!!A"Kalmopyrin ide már kevés,lassan drog kell mert mindkét "nagy"annyit ártottak a honnak mint anno a törökök 150-évig!!!”
 • 19. StatusQuo 2009. március 02. 20:56
  „CYT! NA EZ IS SÖTÉTSÉG CSAK FORDIVA!!”
 • 18. Mignon 2009. március 02. 20:49
  „"Boytronic"-nak!
  A valsag ellenszere: kormanyvaltas!
  Erre, az orvossag: Orban!

  Ez, az orvossag, szerintem olyan lehet, mint 50-eve a Kalmopyrin!
  (Jo volt a fogfajastol a tyukszemig, minden ellen........!)”
 • 17. Boytronic 2009. március 02. 20:28
  „A válság "orvossága:-Gyurcsány és Orbán mentes Magyarország!!!!”
 • 16. smalltown 2009. március 02. 18:51
  „ez az aktualis heti "Orban szerint" cikk? El sem kell olvasni, tudjuk ......kivulrol.”
 • 15. Örvájn 2009. március 02. 18:19
  „Nem az előrehozott választás kerül sokba az országnak, hanem a jelenlegi korm. regnálása. Egyébként, meglehetne tartani az uniós választással egy időben az előrehozott ogy. v.-t, az ország közhangulatát tekintve elhanyagolható lehetne a kampányköltség is (legalábbis ellenzéki oldalon). Igaz laikusként, úgy vélem a kampány, a politikai kommunikáció fontossága vitathatatlan, a ,,versenyzők" szempontjából, talán erre mondják a demokrácia pénzbe kerül. Évtizedeken keresztül 1990 előtt, népfrontos listára lehetett voksolni, -ha a költségeknél tartunk- és nem is volt értelme csak egy színjáték volt az egész. Egyébként 2010 tavasza közel van, de valóban elgondolkodtató, hogy egy ilyen politikai, morális, erkölcsi válságban lévő párt, mint az MSZP képes e egyáltalán tenni valamit is az országért. Az idestova két ciklusnyi idő azt mutatja, hogy NEM! Felesleges karaktert pazarolnom miniszterelnök úr, ,,méltán" sokszor elhangzó ,,történelmi" önvallomásának ide vonatkozó soraira. Egymásnak ellentmondó kormányzati intézkedések, kapkodó átgondolatlan reformok, hetente (sokszor naponta változó) kormányzati elképzelések ugyanazon kérdésről. Lehetne folytatni.
  Egyébként, az ellenzéki pártelnök a jelenlegi politikai szerepének megfelelően tevékenykedik, következetes bírálattal, kritikával a másik alternatívára mutat. Ha egymást támogatnák akkor volna kidobott pénz a választásra elköltött összeg hisz nincs alternatíva (egy követ fúj mind). Egyébként 1998 - 2002 ciklus statisztikai adatait érdemes megtekinteni, és összehasonlítani az azt követő évekével.”
 • 14. varadipal 2009. március 02. 17:26
  „T Comet! Mi az a " szálytépés"? " Sáskákkénnt" használják a nyelvet akik "szályat" tépnek?? A nemzet, amire támaszkodni lehet, jobboldali?
  Jó magyar!”
 • 13. varadipal 2009. március 02. 17:16
  „Egyetértek Orbán Viktor azon mondatával, amely idézőjelben így kezdődik: "Önmagunkban....."
  Úgy gondolom helyesen alkalmazta az igeragozást és a többes számot pártjával kapcsolatban.
  Végre már önkritikája is van.”
 • 12. comet 2009. március 02. 17:14
  „két dolog biztos, Orbán a kisebbik rossz és váltani kell, mert Fletóék letarolnak mindent.
  Orbán Viktort is felelősség terheli a jelen helyzetért mert szálytépésen kívül semmit nem tett a váltásért, a parlamenti kivonulásokkal meg szétzüllesztette a pártját. A legjobb lenne egy tiszta párt, de mivel nincs ilyen egy megujhodott Fidesz is megtenné, csak a mostani rohadt messze van ettől. Itt ugyanis tenni is kéne valamit, kihívni az embereket az utcára, és az élükön maradni addig amig nem érvényesül a közakarat, az előrehozott választás. Fletóék nem lassítanak, de gyorsítják az ország felélését, nekik már nem lehet időt adni, egy év alatt sáskákkénnt végezhetnek az országgal, már a földeket adják el.
  Jó lenne ha Orbán ezt felfogná, és a nemzetre támaszkodva megakasztaná Fletó ámokfutását.
  Már minden nap számít.”
 • 11. kicsi:cs 2009. március 02. 16:58
  „Ja vanmégrá pár milliárdunk.Mint a viccbeli papagály :mit nekünk tollak.Az tetszik,hogy még mindig a látszata sincs meg annak,hogy felelősen gondolkodnának./Ez minden jelenlegi parlamenti pártra igaz /Az kerllene mint szerbiában elkobozni az összestől a vagyont ,amit nemtud hiteltérdemlően bizonyítani hogyan szerezte./Igaz a nyugat szemében milennénk a demokrácia lábbaltiprói/Viszont nemhiszem,hogy a mostaninál mélyebbre sűlyedne a megitélésünk.És tegyem hozzá egyből nőnének az állam bevételei is.”
 • 10. cyt 2009. március 02. 16:52
  „No itt aztán egy rakáson van már az MSZP-s szócsőgárda.
  Arra azonban valamennyi képtelen, hogy saját maga elgondolkozzon a múlt 7 év dolgain. Nekik csak a volt MSZMP utódjainak lózungjai kellenek, amit aztán mai színezettel feltupírozva idelöknek a fórumra. Hát ez van, ennyire telik nekik. Fel sem tételezem azt, hogy el is olvasták a cikket, no meg a benne írtakat próbálták volna megérteni...”
 • 9. babuja 2009. március 02. 16:06
  „Nem tud várni 2010-ig? A választás nagyon sok pénzbe kerül...
  Akkor majd azzal magyarázzák a megszorításokat, hogy üres az államkassza, az előző kormány hibái miatt....”
 • 8. trixi11 2009. március 02. 16:02
  „bespin : Megleptél, ez a stílus tőled szokatlan!:-)”
 • 7. achilleus 2009. március 02. 15:58
  „Néhány érdekesebb honlap a "böszme" tevékenységének megítéléséhez:
  http://www.weforum.org/documents/GCR0809/index.html
  http://www.akk.hu/object.ae4aeceb-80dc-4f70-ab3d-ef0ed5ec3e1c.ivy
  http://portal.ksh.hu/portal/page?_pageid=37,115776&_dad=portal&_schema=PORTAL
  Néhányat még helyenként kattintani kell. Sajnos az elftársak ab ovo távoltartják magukat az
  adatoktól, hogy ne zavarják őket a tények, amikor a baromságaikat hangoztatják.”
 • 6. cselac 2009. március 02. 15:54
  „A 27-5 hozzászólás arány jelzi a jelen állapotokat, csak 2 dolgot kérdeznék:

  Miért jó Magyarországnak, ha Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, ill.,

  7 éve az MSzP van hatalmon, mit tehet bárki ellenzékben, ha amúgy is minden ötletét leszavazzák?

  Amúgy pedig szakértői kormányt.”
 • 5. No.6-Sy 2009. március 02. 15:17
  „Na mi van, elakadt a tű...?”
 • 4. bespin 2009. március 02. 15:15
  „Akkor b@zd meg tegyél is érte valamit, ne a pofád jártasd, immár 7 éve!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét emelkedik a benzin ára

Öt forinttal emelkedik a benzin ára szerdától, a gázolaj ára változatlan marad - értesült piaci… Tovább olvasom