Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Széttaposták Samu, az ősember csontjait

Egy 14 éves lány megrongálta a vértesszőlősi előember maradványait. A vandál saját kulcsával jutott az épületbe, miután rájött, hogy lakáskulcsa nyitja a múzeumot is.
A Tatabányai Rendőrkapitányság kulturális javak körébe tartozó tárgyak, régészeti lelőhelyek rongálása miatt indított eljárást egy 14 éves vértesszőlősi lány ellen, aki megrongálta Samu, a vértesszőlősi előember maradványait. A rendőrségen a Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítási Helyének képviselője, egy régész tett feljelentést. Elmondta, hogy a közönség előtt időszakosan zárva tartó, őskori leletek bemutatására fenntartott múzeumba valaki bement, az ablakokra és vitrinek üvegeire rock együttesek neveit firkálta, majd az ősember maradványait összetaposta. Hogy a tini mekkora eszmei kárt okozott, még nem tudni.

A helybéli körzeti megbízott a bejelentés után röviddel megtalálta a fiatalt, aki részben beismerte a tettét. Elmondta, hogy saját kulcsával ment be az épületbe. Azt, hogy voltak-e társai, még nem tudni.

A Samu néven ismert vértesszőlősi előember tarkócsontja 1965. augusztus 21-én került elő. A szakemberek mai napig nem tisztázták, hogy az emberré válás utolsó felvonásában kihez is tartozhatott a vastag, lapos koponyájú egykori ember, a homo sapiens előfutára volt-e, vagy valaki másé.

Olvasóink írták

 • 9. Hmmm... 2009. február 10. 10:15
  „Koszonom "Aranka2".”
 • 8. aranka2 2009. február 10. 09:30
  „Lehet, hogy pimasz és neveletlen korunkban néhány félművelt publicista Samunak hívja, Vértes László régész, aki megtalálta Sámuelnek nevezte el. Vértes László: Kavics Ösvény, Budapest 1969. p. 101.”
 • 7. pille 2009. február 10. 09:11
  „Aranka2! Samut mindig is Samunak hívták, s NEM Sámuélnek.Minden publicisztikában is így van. Tanulj még egy keveset ,meg olvasgass!”
 • 6. Hmmm... 2009. február 10. 09:11
  „Ledobbento ez a hir is. Szamomra is mepo, egy ilyen fontos, potolhatatlan, eszmei erteket kepviselo anyagot tarolo epuletnek, hogy lehet csupan egy zaras bejarati ajtaj. A lany viselkedese gyalazatos es primiti, az uzemeltetoe viszont gondatlan es hanyag.
  Samut pedig valoban meglelese ota Samunak hivjak, gyermekkorombol emlekszem ra. En azert inkabb eg celzott ironianak tartom "aranka2" megjegyzeset.”
 • 5. segítség! 2009. február 10. 09:07
  „Hatalmas IQ-ja lehet a kiscsajnak annyi szent!”
 • 4. KolompárRómeó 2009. február 09. 22:16
  „Az én postaládakulcsom meg jó a londni tüszó-múzeum páncélszekrényéhez.

  Aranka2: biztos én vagyok a tudatlan - és ezt most nem irónikusan, hanem komolyan írom -, de én mindig Samu néven olvastam, hallottam. De ez nem jelent semmit.”
 • 3. aranka2 2009. február 09. 22:05
  „Sámuelt Vértes László, a megtalálója nevezte el. Lesamuzni nem illik. Nem politikus volt, hogy csak per Viki, vagy Fletó beszéljünk róla.”
 • 2. flexsnake 2009. február 09. 18:39
  „,,A vandál saját kulcsával jutott az épületbe, miután rájött, hogy lakáskulcsa nyitja a múzeumot is."
  Itt azért komolyan elgondolkodtam rajta hogy elégséges-e a biztonsági óvintézkedés amit ilyen nagyszerűen kiviteleztek. Mondjuk ahol értékes festményeket kiraknak egy mindenki számára elérhető folyóson én már azon sem csodálkoznék ha a koronát próbálgatnák tinik a fejükre. Vagy kiegyenesítenék a keresztet.”
 • 1. eastern_promises 2009. február 09. 17:16
  „MTI mar megint erosen tuloz...
  http://www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=69667&dt=2009-02-09_14:54:26
  http://www.fn.hu/tudomany/20090209/samunak_kutya_baja/
  "...Samunak azonban kutya baja, a körülbelül 350 ezer éves ősember nyakszirtcsontja és a két ismeretlen eredetű záppfog biztonságban van a fővárosban - mondta el a FigyelőNetnek Markó András régész, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa. Ami történt, értelmetlen rombolás, de komoly vagy helyrehozhatatlan kár nem keletkezett..."

  Ettol fuggetlenul szanalmas, de mar faradt vagyok belekezdeni a "Hol vannak ennek kis patkanynak a szulei?" kezdetu teljesen felesleges gondolatfutamba...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újságárust raboltak ki Győrben

Késsel fenyegetőzve rabolt ki egy újságárust hétfő reggel egy símaszkos férfi Győrben. Mivel a… Tovább olvasom