Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Sztrájk a paksi atomerőműben

Délben véget ért a paksi atomerőmű takarítóinak keddi, kétórás figyelmeztető sztrájkja. A dolgozók magasabb fizetést, és több béren kívüli juttatást szeretnének. A szakszervezet és a munkáltató képviselői szerdán délután újra egyeztetnek.
A takarító munkások túlnyomó többsége délelőtt 10-kor abbahagyta a munkát. Az összes dolgozó közül 126-an csatlakoztak a sztrákfelhíváshoz, két tucatnyian azonban folytatták a munkát, ők a munkára kötelezettek és a próbaidős foglalkoztatottak voltak. A sztrájkolók nagy része elhagyta az erőmű területét, a bejárat előtt egy szakszervezeti tájékoztatón vettek részt.

Tóth Mihály, a takarítókat foglalkoztató kft ügyvezetője elmondta, hogy egy dolgozónak bruttó 103 ezer 400 forint a fizetése átlagosan. Ehhez idén májustól 6 százalékos béremelést adtak, tehát májustól már a magasabb fizetés jár. Ezen kívül havonta csaknem 20-25 ezer forint béren kívüli juttatást kap egy-egy dolgozó, például étkezési- és útiköltség hozzájárulást is. A cég vezetője szerint nincs több pénz ennél nagyobb emelésre. A vállalkozás tavaly 560 millió forintból gazdálkodott.

A takarítók ugyan nem közvetlenül az erőmű, hanem egy vállalkozás alkalmazottai, a Paksi Atomerőműben Dolgozók Szakszervezete (PADOSZ) az ő érdekeiket is képviseli. Lőrincz László, a PADOSZ elnöke elmondta, hogy megállapodásra törekednek, magasabb fizetést és több béren kívüli juttatást szeretnének. Azt, hogy pontosan hány százalékos emelést szeretnének kiharcolni, azt a PADOSZ egyelőre nem határozta meg, arra várnak ugyanis, hogy a munkáltató álljon elő egy ajánlattal. Lőrincz László hozzátette, hogy a munkaadó az idei 6 százalékos emelésre hivatkozik, ami a szakszervezet számítása szerint éves szinten csak 4,5 százalék, a magasabb bér ugyanis csak május 1-jétől jár. Az érdekképviselet szerint megalázóan alacsony az infláció alatti, 4,5 százalékos emelés.

Olvasóink írták

 • 4. miracle 2008. május 21. 19:09
  „Okostojás. Ha a koszt ott lehet hagyni a folyosón, akkor úgy is ott lehet hagyni, hogy mellette üldögélnek. Ha a biztonsági előírások megengedik, hogy kosz legyen, akkor nem mindegy? Ha meg nem engedik meg, mi értelme a sztrájknak, ha a munkát úgy is elvégzik?”
 • 3. Lindák 2008. május 20. 23:50
  „Miracle írta:
  "Hiba. Sztrájk alatt sem lehet elhagyni a munkahelyet!"
  Okostojás!
  Egy atomerőműben szigorú biztonsági előírások vannak.Ott nem lehet sztájkolni a munkahelyen.”
 • 2. miracle 2008. május 20. 19:19
  „"A sztrájkolók nagy része elhagyta az erőmű területét"
  Hiba. Sztrájk alatt sem lehet elhagyni a munkahelyet!
  Ahhoz képest, hogy nulla szakképzettséggel és csak söprögetni kell, nem mondanám annyira rossznak azt a fizetést.”
 • 1. 4 2008. május 20. 17:49
  „Máshol még ennyi emelés sincs, nemhogy bérenkívüli juttatás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyreigazítom magam: Dózsa Csaba újraszámolva

De ki lehet az a 24 milliós Dózsa Csaba? - kérdeztük Tovább olvasom