Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Tart a sztrájk a győri Tesco-irodában - vizsgálódtak a megyei kormányhivatal ellenőrei

Úgy tűnik, a héten már nem lesz megegyezés, így a munkabeszüntetés folytatódik a győri Tesco-irodában, ahol karácsony előtt negyven dolgozónak mondtak fel.
A győri iroda elküldött tb- és bérszámfejtő csoportja továbbra is sztrájkol. A legfrissebb hírek szerint tfőn reggel 9 órakor ülnek újra tárgyalóasztalhoz a felek, így addig a sztrájk biztosan folytatódik.

Mint korábban írtuk, a budapesti szolgáltató központ létrehozása miatt a nyártól megszűnik a győri iroda 40 dolgozójának munkaviszonya. A munkájukat vesztettek (néhányan már találtak új munkát) a távozás feltételeiről egyeztetnek a Tescóval; míg nem születik megegyezés, minden reggel 8-ra bemennek munkahelyükre, négykor hazamennek, de közben nem veszik fel a munkát. Ez idő alatt az épület lépcsőjéről sem léphetnek le, mert azzal már megszegnék a munkabeszüntetés feltételeit.

A sztrájk miatt a megyei kormányhivatal ellenőrei is vizsgálódtak a helyszínen. A hatóság emberei arra voltak kíváncsiak, hogy a munkabeszüntetés miatt valóban leállt-e a foglalkoztatással kapcsolatos társadalom- és egészségbiztosítási feladatok ellátása (A Tesco több mint 17 500 dolgozójának bérkifizetését érintheti a tb- és bérszámfejtő csoport lépése, a januári járandóságokat a cég szerdán elutalta – ehhez egy külsős céget bíztak meg, de nagyon kellett az elbocsájtottak korábbi munkája is). A hivatal munkatársai a szemlén kívül nem végeztek egyéb ellenőrzést, nem kértek dokumentumokat. Egy megegyezés már született: minden elbocsátott átképzési támogatás címén százezer forintot kap a vállalattól. Az eredeti igény háromszázezer forint volt, végül ennek harmadában egyeztek meg.

Az egyeztetések jelen állása szerint a Tesco a hátralévő négy-öt hónapra másfélszeres bért kínál, míg a dolgozók kétszereset szeretnének. Ezért cserébe elvégzik a pluszmunkákat, mint az új kollégák betanítását, és ígérik, hogy együtt maradnak, így garantálva a munkafolyamatok sikerét.

Korábban írtuk:


A megyei kormányhivatal ellenőrei jelentek meg szerdán a Tesco áruházlánc győri irodaközpontjában, hogy helyszíni szemlét tartsanak a társadalombiztosítási kifizetőhelyként működő vállalatnál - értesült a Magyar Nemzet. Vizsgálat indulhat a cégnél.
Az előzményekről és a szerdai sztrájkról és a Tesco reagálásáról itt olvashat

Szerda reggel óta sztrájkol a győri Tesco-iroda dolgozói - reagált a vállalat - fotók >>
A csütörtöki lapszámban azt írták, a hatóság emberei arra voltak kíváncsiak, hogy a kedden bejelentett sztrájk miatt valóban leállt-e a foglalkoztatással kapcsolatos társadalom- és egészségbiztosítási feladatok ellátása.

A Magyar Nemzet információi szerint a hivatal illetékesei a szemlén kívül nem végeztek egyéb ellenőrzést, nem kértek dokumentumokat.

Ám mivel jogszabály határozza meg a biztosítottakkal kapcsolatos kötelezettségeket, és a megyei szerv köteles jelentést tenni a fővárosi kormányhivatalnak, elképzelhető, hogy miután az ellenőrök meggyőződtek a tevékenység szüneteléséről, vizsgálat indul az áruházláncnál annak feltárására, hogy megfelel-e a kifizetőhely a törvényes működés előírásainak - írta a lap.

Ezt az indokolhatja, hogy a győriek sztrájkja miatt egyebek mellett bevallások és kötelező adatszolgáltatások maradhatnak el a Tescónál - tették hozzá.
Illusztráció
A győri bérszámfejtők, akik kivétel nélkül csatlakoztak az egységes tiltakozáshoz, szerdán a teljes munkaidejük alatt folytatták a törvényes munkabeszüntetést, amelyhez több támogató üzenetet is kaptak kollégáiktól.

A Magyar Nemzettel a sztrájkbizottság azt közölte: addig tart a sztrájk, amíg a munkaadó nem teljesíti a követeléseiket. A lap úgy értesült, hogy a multicég hétfőre kezdeményezett újabb megbeszélést.

Közben az áruházlánc 17,5 ezer munkavállalója szerdán, egy nappal a menetrend szerinti folyósítás előtt kézhez kapta a januári bérét. Ehhez a győri bérszámfejtők helyett egy külsős csapatot mozgósítottak - írta a Magyar Nemzet.

A vállalat a lap megkeresésére úgy fogalmazott: határozott szándéka, hogy támogassa a változásban érintett munkatársakat, ezért a győri bérszámfejtőknek a törvényi előírások teljesítésén felül további jelentős pénzügyi juttatási csomagot ajánlott fel. Csalódottak, hogy ennek ellenére a sztrájkbizottság a sztrájk mellett döntött, ugyanakkor tiszteletben tartják ezt a jogát - szögezték le.

A Tesco kiemelte, hogy tisztában van a különleges körülményekkel, amelyekkel a bérszámfejtési feladatok áthelyezése jár Győrből Budapestre - olvasható a Magyar Nemzetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodszor is eltemetik Andy Vajnát - özvegye viszi hamvait Los Angelesbe

Másodszor is eltemetik Andy Vajnát - özvegye viszi hamvait Los Angelesbe
A múlt hét csütörtöki temetése után Andy Vajnát Los Angelesben is elbúcsúztatják. Tovább olvasom