Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Továbbra is mérgezik a sasokat a Jászságban

Kritikus állapotba kerülhet a világviszonylatban is rendkívül jelentős hazai parlagi sas- és rétisas-állomány, ha a mérgezések tovább folytatódnak - adja hírül közleményében a Magyar Madártani Egyesület (MME).
Az elmúlt két évben 44-re emelkedett a megmérgezett sasok száma. Ez több mint a duplája az előző tíz év összes ismert hasonló esetének. Egyetlen hét alatt két látszólag független mérgezést derítettek fel az MME és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai a Jászságban.

December végén 2 rétisas tetemet találtak Jászteleken, majd 15 km-rel távolabb 3 parlagi sas esett áldozatul. Jásztelek határában nagy valószínűséggel egy lelőtt kutya tetemébe helyeztek mérget, és ebből ehetett a két rétisas, mely később elpusztult. Néhány nappal később, 15 km-rel távolabb, Jászárokszállásnál találtak 20 fácán tetemet. Ezekből három parlagi sas fogyasztott, kettő közülük meghalt. Az életben maradt sast a Fővárosi Állat-és Növénykert állatorvosai kezelik.

Mindkét esetben nyomozást indított a Jászberényi Rendőrkapitányság. Ha bebizonyosodik, hogy szándékos mérgezés történt, akkor a tettesek akár öt év börtönbüntetésre és több milliós pénzbírságra is számíthatnak - írja a MME. Magyarországon 1998 óta összesen 72 fokozottan védett és 625 védett madár esett bizonyítottan mérgezés áldozatául. Ezek természetvédelmi értéke meghaladja a 77 millió forintot.

Az elmúlt két évben vált különösen kritikussá a helyzet, minden korábbinál nagyobb mértékű pusztítást jelentettek országszerte a természetvédelmi szakemberek. 2006 áprilisa óta 23 parlagi-, 16 réti-, egy szirti sas, valamint egy vándor- és egy kerecsensólyom is mérgezéses tünetekkel került kézre. Ezeknek a madaraknak a természetvédelmi értéke összesen 41 millió forint.

A MME közleménye szerint a parlagi sast érintették a legkritikusabban a mérgezések. A megtalált 23 példány a tavalyi egész európai uniós szaporulat mintegy ötödét teszi ki. Ezeket a mérgezéseket minden esetben bizonyítottan illegálisan használt növényvédő szerek okozták, amelyeket legtöbbször szándékosan raktak csaliként kihelyezett állattetemekbe a különböző ragadozók irtására.

A MME úgy látja, hogy a felderített esetek csak kis részét képezik a valódi pusztításnak, így a közelmúltban elharapózott mérgezési hullám az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb természetvédelmi károkozásának számít Magyarországon. Mind a parlagi-, mind a réti sas fokozottan védett faj, egyetlen példány természetvédelmi értéke egymillió forint.

Rétisasból 150, míg parlagi sasból mindössze 83 pár költ Magyarországon, azonban ez utóbbi fajból így is nálunk található az Európai Unió állományának 60%-a. A sas fajok magyarországi védelmét 1980 óta az MME koordinálja, együttműködve a nemzeti parkokkal és számos önkéntessel.

Olvasóink írták

  • 1. No.6-Sy 2008. január 10. 09:59
    „Mi kell ahhoz, hogy egy földművesnek látszó parasztot, akinek halvány lövése sincs már arról, ami őseinknek még a vérében volt - mint például a környezettel való harmonikus együttélés - lefüleljenek, még időben, mielőtt a maradék sas- sólyom és egyéb populációt végképp kiírtaná Magyarországról?

    Sebaj, lesz helyett patkány. Igazi hungarikum.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárd forint bírság a Csillagszóró Hadműveletben

Több mint egymilliárd forint bírságot szabtak ki, kétszáznál is több üzletet zártak be és körülbelül… Tovább olvasom