Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Újabb 4,5 milliárd jut a bölcsődék bővítésére

A négy évvel ezelőtti pályázatok eredményeképpen várhatóan még ebben az évben több száz férőhellyel bővülnek a hazai bölcsődék. A szaktárca a súlyos túlterheltség enyhítésére idén és jövőre újabb pályázatot tervez 4,5 milliárd forint értékben új helyek kialakítására és a meglévők korszerűsítésére.
Csúcsra járnak a hazai bölcsődék. Az intézményekben csaknem 32 ezer gyereket látnak el, de az engedélyezett férőhelyek száma csupán 25-26 ezer. Az adatok a Központi Statisztikai Hivatal 2007 év végi adatain alapulnak, és azóta némi javulás is érezhető - mondta a Független Hírügynökségnek a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztály Gyámügyi Osztályának vezetője. Lantai Csilla hozzátette: ettől függetlenül tény, hogy túlterheltek az intézmények. A tárca információi szerint több mint 1000 helyre lenne szükség ahhoz, hogy a legégetőbb igényeket kielégíthessék.

A bölcsődei férőhelyek bővítésére és az intézmények fejlesztésére 2004-ben pályázatokat írt ki a szakminisztérium összesen 4,1 milliárd forint értékben. A beruházások megvalósítása idén ér véget, vagyis ezeknek köszönhetően várhatóan több száz új férőhellyel bővülnek a bölcsődék, a már meglévőket pedig korszerűsítették- mondta az osztályvezető.

Lantai Csilla hozzátette: a minisztérium ebben az évben és jövőre újabb pályázatokat tervez. Az elképzelések szerint ezekkel legalább 1400 új bölcsődei férőhelyet lehet kialakítani az országban. Az a döntés született, hogy a regionális operatív programok között a bölcsődék ügye fontos fejlesztési célként jelenik meg, hazai és uniós forrásokból mintegy 4,5 milliárd forint értékben lehet majd pályázni bővítésre és korszerűsítésre.

Olvasóink írták

  • 1. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 03. 13:31
    „Ez lenne a helyes út. Viszont attól tatok, hogy felújítás után meg jól eladják az épületeket valami cimbinek meglehetősen nyomott áron. Ahogyan ezt már megszokhattuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház előtt énekelt Domingo Pécsett

Telt ház előtt énekelt Placido Domingo szombaton este Pécsett. Hatezren voltak kíváncsiak a… Tovább olvasom