Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Újabb olajaktákat hozott nyilvánosságra a rendőrség

Újabb, korábban szigorúan titkosnak minősített olajügyekkel kapcsolatos akták kerültek nyilvánosságra - ezúttal az Országos Rendőr-főkapitányság tette fel honlapjára szerdán éjszaka a dokumentumokat. Az iratok 1996 és 1998 között készültek és a korábban bevett gyakorlathoz hasonlóan, ezekből is kihúztak minden nevet.
Száznál is több dokumentum került fel a honlapra, közte határozatok, feljegyzések és vélemények rendőrségi felsővezetőknek, vagy a Belügyminisztériumnak címezve. Több papír is szól arról az esetről, amikor minisztériumi nyomásra a vámosok egy 83 milliós bírságot 100 ezer forintra mérsékeltek. Bár konkrét neveket ebben sem olvasni - úgy tudni - Draskovics Tibor akkori államtitkár ellen eljárás is folyt hivatali visszaélés miatt.

A 90-es években készült titkos olajakták nyáron kerültek a figyelem központjába, akkor ugyanis Kármán Irén újságírónő azt állította, hogy a témáról írt tényfeltáró könyve miatt verték meg. Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárcanélküli miniszter ezután rendelte el, hogy azok a szervek, ahol vannak ilyen dokumentumok, vizsgálják felül a titkos minősítést és hozzák nyilvánosságra a papírokat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök hajnalban tett fel honlapjára több mint 100 dokumentumot, amelyek eredetileg szigorúan titkosnak voltak minősítve. A papírok 1996 és 1998 között íródtak, és bár több gyanús eset is kiderül belőlük, nevek sosem. A korábbi gyakorlat szerint ugyanis ezekből is kihúztak minden nevet, és sok titulust is.

Közérdekű dokumentumok a Országos Rendőr-főkapitányság honlapján

Több dokumentum is foglalkozik a "Hézag" fedőnevű akcióval, amelyben - úgy tudni - Draskovics Tibor, a Pénzügyminisztérium akkori államtitkára, jelenlegi tárca nélküli miniszter is érintett volt. A vámosok ugyanis 100 ezer forintos bírságot szabtak ki egy cégre, mert engedély nélkül árult üzemanyagot. Később a legfőbb ügyész utasítására 83 millióra emelték az összeget, majd minisztériumi nyomásra ismét 100 ezer forintra mérsékelték. A rendőrök - a papírok szerint - titkos nyomozást folytattak a Pénzügyminisztérium vezető tisztségviselői ellen hivatali visszaélés miatt. Az ügyben később készült olyan vélemény, hogy a bűncselekményt csak vélelmezni lehet, ezért az eljárást nem sokkal később befejezték.

Draskovics Tibor az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki. Szerinte csak másképp értelmezték a jogszabályokat, mint a vámosok. A rendőrség kivizsgálta az ügyet és megállapította, hogy nem történt bűncselekmény. A jogértelmezési vitát pedig egy törvénymódosítás zárta le - tette hozzá a közleményben.

A többi dokumentum is általában egy-egy különféle fedőnevű akciót részletez - a vizsgálatban résztvevő rendőrök jelentéseit, információit lehet olvasni, majd az ügyeket lezáró határozatokat. Van olyan irat, amely például 261 milliós fogyasztási adó eltitkolásáról szól.

Nem az ORFK az első, amely olajos aktákat hozott nyilvánosságra. Korábban már a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Nemzetbiztonsági Iroda, illetve - a napokban - a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága is feltett honlapjára ilyen dokumentumokat. A neveket az összesből kihúzták, van olyan dokumentum is, amelyet annyira cenzúráztak, hogy mindössze a dátum és a címzett olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mamutcsont került elő a Tiszából

Tiszadada - Egy több mint tízezer éves mamut alsó-lábszárcsontját találta meg egy halász a… Tovább olvasom