Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Véget ért a máltaiak aprógyűjtése a Nyugati mellett

Az első becslések szerint nagyjából 10 millió forint gyűlt össze abban a Magyarország-installációban, amelyet Budapesten, a Nyugati pályaudvar melletti bevásárlóközpontban állított fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.
Újrahasznosított hullámpapírból készítették el az ország sziluettjét, benne a két nagy folyóval és a Balatonnal - ebbe a műbe dobálhattak egy hónapon át az arra járók egy- és kétforintosokat. Vasárnap bontották szét az építményt, az érméket pedig zsákokba pakolták.

Március 1-től kivonták itthon a forgalomból az egy- és kétforintosokat. Az elmúlt hetekben gyűjtőakciókat indítottak, hogy ezek az érmék ne az embereknél maradjanak, hanem jótékony célra fordíthassák azokat. Így tett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, a Nyugati melletti bevásárlóközpontban február 8-ától lehetett bedobálni az aprót az egyik szökőkút helyén kialakított Magyarország-installációba.

Eleinte úgy tervezték, hogy a folyókat és a Balatont jelképező részekbe két-, a többibe egyforintosokat várnak, de az érmék végül keveredtek, ahogy gyűlni kezdtek. A sziluettre a máltaiak önkéntesei vigyáztak az elmúlt hetekben, akiknek a bevásárlóközpont biztonsági őrei is segítettek.

1-2 nap múlva derül ki, pontosan mennyi pénz gyűlt össze. A 10 milliós adatot a szeretetszolgálat mérnökei becsülték meg, a 56 négyzetméteres sziluettet úgy tervezték ugyanis, hogy abba nagyjából 10 millió forintnyi apró fér, ha teljesen megtelik - mondta a Független Hírügynökségnek Sass Gyula Levente, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Országos Központjának intézményi és fejlesztési vezetője.

Vasárnap önkéntesek lapátolták zsákba az aprót, néhány arra járó gyermek is segített nekik, de így is 2-3 órába telt, mire lebontották a hullámpapír-installációt. A pénz még vasárnap a jegybankba kerül, később pedig jótékony célra, nehéz helyzetű családok megsegítésére fordítják. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is gyűjtötte az aprót, összesen 350 helyen - az így gyűlt összegyűlt pénzt szintén a nemzeti bankba viszik, egyelőre itt sem tudni, mekkora összeg jött össze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentését kérte Antal Attila, a BKV vezérigazgatója

Felmentését kérte a BKV Zrt. igazgató tanácsának elnökétől vasárnap Antal Attila - a cég… Tovább olvasom