történelem

Idegen elnyomók emlékétől akartak szabadulni / 3 napja
Borbola Lilla
A szegedi várhoz annyi vér tapadt, hogy a nagy árvíz után maguk a helyiek bontották földig a török építésűnek hitt falakat.
1 hónapja
Suki Zoltán
Szeged sajátos helyzetbe került az első világháború után. A Bánát és a Bánság miatt kialakult jugoszláv-román vita okán ugyanis francia csapatok vonultak be, és városkormányzóságot alakítottak. A proletárdiktatúra így alig volt érezhető a megyeszékhelyen. Gulyás László professzor beszélt a korszakról a Délmagyarországnak.
1 hónapja
T.K.
Leleplezték tegnap az Árpád és vezérei szoborcsoportot Ópusztaszeren. Kligl Sándor szobrászművész alkotását a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára egy régóta dédelgetett álom megvalósulásának nevezte.

Ópusztaszer
1 hónapja
Sokan felszabadítóknak hitték az 1919-ben bevonuló románokat, napokkal később derült ki, hogy nem a bolsevikok ellen jöttek segíteni harcolni, hanem megszállók - mondta Vincze Gábor történész a pénteken a Csongrád Megyei Önkormányzat tanácstermében. A Kelet-Magyarország román megszállása című konferenciasorozat szegedi állomásán a szakemberek kiemelték, hiánypótló a rendezvény, mert tapasztalataik szerint keveset tudunk a száz évvel ezelőtti eseményekről.
1 hónapja
Mintegy kétszáz hagyományőrző játssza újra a gyulai vár 1566-os ostromát Magyarország egyik leglátványosabb hadijátéka keretében július utolsó hétvégéjén a Gyulai Végvári Napokon.