Csongrád és környéke

2019.05.11. 14:00

Hatásos az amerikai gyógykezelése Tóth Róbertnek: folytatják a kezelést, ha lesz, aki kifizesse

Hatásos az amerikai kísérleti terápia Tóth Róbert számára: a csongrádi kajakos tumorainak száma és mérete jelentősen csökkent. Kezelését tehát valószínűleg fél év után is folytatják - amennyiben lesz, aki kifizesse a költségeket.

Timár Kriszta

Egy hete végezték el Tóth Róberten az első képalkotó vizsgálatokat azóta, hogy márciusban elkezdték amerikai gyógykezelését. Mint arról már többször beszámoltunk, a csongrádi kajakos itthon gyógyíthatatlannak minősített daganatát egy speciális programban próbálják kezelni, amelybe a világon mindössze 36 embert választottak be.


– Azt tudtuk, hogy Robi jobban van. Már nem küzd a kezelés mellékhatásaival, 8 kilót hízott, így újra 80 kiló felett van a súlya, és a vérképe is hétről hétre jobb. De egyértelmű volt, hogy csak a CT- és MR-vizsgálat mutat biztosat, így elég feszülten teltek az elmúlt napok, amíg az eredményre vártunk – mesélte lapunknak Róbert párja, Reményi Diána. A felvételen látszott, hogy a fiatal sportoló mája februárban másfélszer akkora volt, mint a normális, és tele volt daganatokkal.


– A mostaniból kiderült, hogy a máj összezsugorodott, és a tumorok is kisebbek, nem terítik be az egész szervet. A szeme mögött lévő daganat szintén kisebb lett, és a csontokban lévő értékek is visszaálltak a héten a normál tartományba. Nem tudom elmondani, mennyire megkönnyebbültünk. Az elmúlt időszak egy rémálom volt, most először kaptunk valami biztató hírt.

Fotó: Reményi Diána

Fotó: Reményi Diána

Diána elmesélte, a doktornő számára is hihetetlennek tűnt, hogy ennyi idő alatt ilyen gyorsan javult Róbert állapota. Mivel a terápia hatékonynak bizonyul, szinte biztos, hogy az eredetileg tervezett fél évnél tovább kezelik majd a magyar sportolót.


– Ha arra ugyanilyen összeget kérnek, azt már biztosan nem fogjuk tudni kifizetni, úgyhogy nagyon bízunk abban, hogy a magyar egészségbiztosító segíteni fog. Úgy tudjuk, erre van is szándék, de hosszan tart az ügyintézés.


A fiatal pár élete most már nem Robi betegsége körül forog, hiszen heti egy napot töltenek csak a kórházban, az ezt követő rosszullétek pedig elmúltak. Így a keddi kezelés és a szerdai pihenőnap után 5 napjuk van közös programokra.


– Én dolgozok, Robi főz, délután edzünk, este pedig együtt vagyunk. A hétvégéket a barátokkal töltjük, most például egy game of thrones watch partyra visznek bennünket. Igyekszünk normális, boldog életet élni – az eredmények ismeretében most ez nem is nehéz.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!