Csongrád és környéke

2008.12.10. 22:05

Januártól működik a felgyői szemétlerakó

Csongrád - Januártól indulhat be az új hulladékgazdálkodási rendszer Csongrádon: akkorra érkezik csak meg az új telep összes engedélye. Újévtől csak szabványos kukákban, illetve e célra rendszeresített zsákokban lehet kirakni az utcára a szemetet.

Bíró Dániel

A városban 20 szelektív gyűjtőszigetet alakítanak ki. Az idei évre megállapított tarifák 5,8 százalékkal emelkednek 2009-től. Három hónapja adták át, mégsem fogadott még szemetet a felgyői hulladékkezelő központ. A csongrádi kukás kocsik a helyi szeméttelepre járnak – de csak év végéig. Az új hulladékgazdálkodási rendszer beindítása az engedélyeztetés miatt csúszott. A tárgyi feltételek hiába adottak, tucatnyi szakhatósági jóváhagyás kell a működtetéshez. Kardos Sándor, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, október elején kapták meg az engedélykérelmeket, az ügyintézési időszak még tart, de december derekára postázni tudják az engedélyeket.

A csongrádi szeméttelepre még mindig hordják a hulladékot. Fotó: Tésik Attila

A csongrádi szeméttelepre még mindig hordják a hulladékot.
Fotó: Tésik Attila

– Egy hét kell ahhoz, hogy előkészítsük a rendszerindítást, amire januártól lehet számítani – nyilatkozta lapunknak Balogh Pál, a víz és kommunális kft. ügyvezetője. Az üzemeltetési joggal bíró ZP Homokhátság Hulladékgazdálkodási Konzorcium tagjaként Csongrádon, Felgyőn és Tömörkényen ez a közműcég fogja ellátni a feladatokat. Az ünnepek előtt tájékoztatni fogják a lakosságot. A városban 20 szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítanak ki, Felgyőn kettőt, Tömörkényen hármat. A háztartásoknál keletkező veszélyes, illetve darabos hulladékot – bútorokat, elektronikai berendezéseket – és havonta egy köbméternyi építési törmeléket díjmentesen lehet majd a Kéttemető úton található hulladékudvarba vinni.

Mivel a hulladékszállításra speciális gépparkot működtet a társaság, csak az olyan tárolóedényeket fogják üríteni, amelyek szabványosak. Ezért fontos, hogy akik nem rendelkeznek 70, 80, 110 vagy 120 literes, kapcsolófüles kukával, azoknak ez év végéig be kell szerezniük ilyen edényzetet. Ha a szabványos kukákban nem fér el a háztartások heti szemete, erre a célra rendszeresített, és egyedi azonosítóval ellátott zsákot kell vásárolniuk a szolgáltatótól. A zsák árába beépítik a szállítás költségeit is, s ezzel arra szeretnék ösztönözni a lakosságot, hogy csak akkor rakják ki a többlethulladékot, ha a zsák megtelt. Egyelőre nyitott kérdés, hogy a külterületen élők és a Körös-torok szemetét milyen szisztéma szerint gyűjtik majd össze, ebben a témában még döntést kell hoznia a képviselő-testületnek.

Újévtől már nem a szeméttelepre, hanem a felgyői lerakóba szállítják a csongrádiak szemetét. Fotó: Tésik Attila

Újévtől már nem a szeméttelepre, hanem a felgyői lerakóba szállítják a csongrádiak szemetét.
Fotó: Tésik Attila

Jövő évi tarifák

Bár van kidolgozott tarifarendszere a konzorciumnak, az 2008-ra szól, ezért még idén meg kell határozni a 2009-es szolgáltatási díjakat. Bedő Tamás polgármestertől azt az információt kaptuk, hogy várhatóan 5,8 százalékkal emelkednek január elsejétől az idei árak, így például egy 70 literes kuka heti ürítése 202, egy 120 literesé pedig 346 forintba fog kerülni, egy 70 literes zsák ára 236 forint lesz.

Címkék#Csongrád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!