Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Ellenzik a fiatalok a korai zárást

Nem értenek egyet a szórakozóhelyek nyitvatartási idejének korlátozásával a csongrádi fiatalok. Ha nem találnak szórakozási lehetőséget, elmennek más településre. De az sem lehet az önkormányzat célja, hogy miután bezár a hely, az utcán folytatódjon a „buli".
Fórumot rendez az önkormányzat a készülő rendeletről, amely a szórakozóhelyek nyitva tartásáról szól. Mivel várható, hogy a csöndre vágyó lakók és a vendéglátósok el fognak menni, a fiatalok viszont nem, mi most őket faggattuk. „Gáz lenne nagyon" – summázta véleményét a csongrádi szórakozóhelyek nyitva tartásának tervezett korlátozásáról Darida Sándor. A fővárosban tanuló húszéves fiatalember szerint nem kellene megbüntetni az összes vendéglátót azért, mert néhol problémák jelentkeztek, és a lakosság egy részét zavarják a hétvégi bulik. Járhatóbb útnak tartaná, ha pénzbüntetéssel, vagy egyéb szankciókkal csupán azokat a kocsmákat rendszabályoznák meg, amelyeket rendre bepanaszolnak. – Ha szombaton éjfélkor kirakják a zárva táblát, és mindenki az utcára szabadul, az jobb lesz? – tette föl a kérdést.

Éjféli záróra

A napokban elkészült rendelettervezet szerint hétfőtől csütörtökig 6-tól 22 óráig tarthatnának nyitva Csongrád vendéglátó- és szórakozóhelyei, pénteken és szombaton legfeljebb éjfélig, vasárnap pedig 23 óráig. Kivételt csupán a Körös-toroki üdülőterületen működő üzletek képeznének, ott hétköznap 23 óráig, hétvégén pedig éjjel 2 óráig szolgálhatnának ki vendégeket. Vasárnap a Körös-torokban is 23 órakor kéne zárni a büféket. Egyéni kérelem esetén eseti alkalomra, vagy meghatározott időszakra, de legfeljebb egy év időtartamra terjedő egyedi nyitvatartási rendet engedélyezhetne a polgármester, amely meghosszabbítható, de ezzel a lehetőséggel csak azok élhetnének, akiket a kérelem beadását megelőző egy évben nem marasztaltak el.  
A tizenhét éves Niki fiatalabb barátnőivel egyetértve úgy gondolja, hagyni kéne mindent a régiben, különben Csongrád szégyene lesz, hogy az itteniek és a városban vendégeskedő fiatalok nem tudnak majd hova elmenni táncolni, szórakozni. Bár Szimonetta és Ivett is most tölti a tizenötödik életévét, azt mondják, korosztályuk képviselői általában este 10-11 óra tájban indulnak neki az éjszakának, és hajnali 4-5 körül térnek nyugovóra. Szerintük, ha nem tudnak lakóhelyükön szórakozni, akik tehetik, vidékre fognak menni, mert Csongrádon ilyen keretek között nem lesz értelme még nekiindulni sem.

– Sajnálnám, ha ezt a javaslatot tényleg elfogadnák a városházán – mondta lapunknak Ferenc. A huszonegy éves főiskolás fiatalember cimboráival szokott szórakozni, általában kilenc körül gyűlnek össze, és a hajnali órákban mennek haza. Úgy érzi, eddig sem lehetett Csongrád tekintetében bőséges szórakozási lehetőségekről beszélni, de ha még a meglévőt is korlátoznák, az épp olyan lenne, mint mikor a koldus szájából kirúgják a kenyeret. Ferenc a legtöbbször bepanaszolt Justh Gyula utcai Piros Nudlit tartja az egyik legjobb szórakozóhelynek Csongrádon, épp amiatt, mert ott underground zenei koncerteket is szerveznek, és így azok is jól tudják magukat érezni, akik nem szívesen ropják a táncot egy diszkó parkettjén. Szerinte hathatósabb rendőri jelenléttel elejét lehetne venni a problémáknak, és akkor pihenhetnének, akik nyugalomra vágynak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti szertartások Csongrádon

Tovább olvasom