Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Japánakác helyébe magyar kőrist hozott a demokrácia

Így cserélték le a beteg fákat a csongrádi Csemegi Károly utcában.
Órákig ömlött rájuk az eső, mégis maradtak száraz foltok a törzsükön. Ez mindent elmond a csongrádi Csemegi Károly utcában lévő idős japánakácok lombjáról. Az út fölött a városközponttól a Tiszáig összeboruló koronájú fasor azonban már a múlté. Tavaly eredetileg meg akarták nyesni a fákat, aztán jó néhány törzsben olyan üregeket találtak, hogy azokat muszáj volt kivágni. Az idős fák eltávolítása mindenütt izgalmas közügy. Akik évtizedekig ugyanolyannak ismertek egy utcát, ragaszkodnak a megszokott képhez. Mások attól tartanak, hogy lezuhanó ág tesz kárt az autójukban. A biztonság az elsődleges szempont, a csongrádi önkormányzat azonban úgy döntött, az utcabeliek véleményét kikérve pótolják a kivágott fákat (2018. augusztus 1.: Hűvöst adtak, de veszélyessé váltak az idős fák Csongrádon). Akkor a fák nyeséséről, kivágásáról pozitív és neheztelő véleményt is hallottunk. Most csak jót. – Időben szóltak, mielőtt hozzáfogtak volna a nyeséshez, hogy mikor ne álljunk kinn az autóval – mondta az utca Tiszához közelebbi részén lakó fiatal férfi. Pozitív tapasztalatokról, korrekt eljárásról számolt be Török Gábor asztalos is.
A kivágott japánakácok helyett az úttest mellé magyar kőrisek kerültek a Csemegi Károly utcában. Fotó: Bakos András
A kivágott japánakácok helyett az úttest mellé magyar kőrisek kerültek a Csemegi Károly utcában. Fotó: Bakos András
– Nem volt egyszerű munka, a közművezetékek miatt. Olyan döntés született az egyeztetés nyomán, hogy az úttest szélénél magasabbra növő fák lesznek, a járda mellett viszont kisebb lombúak, amelyeknek virágja van, termése nincs – számolt be Keller Istvánné. A megnyesett, de meghagyott japánakácokról azt mondta, csak a borostyán ne fojtsa meg őket. Ő is kivágatott a háza előtt egy olyan száraz fát, amelyet teljesen körbeszőtt az indás növény.

A kivágottak helyett ültetett új facsemeték mindenütt erősek, elevenek. Dékány Laura főkertésztől tudjuk, hogy az út mellé magyar kőriseket ültettek, a járdához közeli, élénkvörös lombú fák pedig vérszilvák. – Ezeknek tavasszal rózsaszínű a virágjuk, a kőrisek lombja pedig ősszel narancsszínű. Így változnak a meghatározó színek az utcában – mondta a főkertész.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi bombamerénylet nyomában - Majdnem százéves adósságot rendezne az amatőr kutató

A csongrádi bombamerénylet nyomában - Majdnem százéves adósságot rendezne az amatőr kutató
Csaknem százéves adóssága a városnak, hogy még semmilyen formában nem emlékezett meg az 1923-as csongrádi merénylet áldozatairól, állítja Sáfrány Péter. Tovább olvasom