Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Olimpiai kerettag volt a csongrádi sportreferens, Petrity Rudolf

Csongrád - A csongrádi Petrity Rudolfnak (42) a sport az élete: korábban versenyszerűen evezett, olimpiai kerettag volt Atlanta előtt, manapság edzősködik, szeniorként versenyez, és az önkormányzat sportreferenseként dolgozik.
A bajai származású, 42 éves Petrity Rudolf korábban több sportágat kipróbált, de az evezés maradt a „fő csapásirány", Baja és Szeged után az MTK-ban lapátolt, tehetségesnek számított.

– 1992-től 1999-ig a válogatott tagjaként rendszeresen szerepeltem világversenyeken – emlékezett Petrity. – Világbajnokságon négypárevezősben egy-egy 11. és 15. helyezést szereztem társaimmal, a főiskolás vébén kétpárban 9. lettem. Legnagyobb sikeremnek azt tartom, hogy 1996-ban, az atlantai ötkarikás játékok előtt olimpiai kerettag voltam, eljutottam az eskütételig, végül mégsem utazhattam. A miértet ne boncolgassuk, hosszú történet, és már elmúlt – túl vagyok rajta.

Petrity Rudolf hosszú listát tudna írni arról, mi mindent csinált sportemberként 42 éves koráig. Fotó: DM/DV
Petrity Rudolf hosszú listát tudna írni arról, mi mindent csinált sportemberként.

1999-ben felesége, Erika révén került Csongrádra: családalapítás előtt álltak, várták a gyerekeket: az ikrek, Rebeka és Luca már 13 évesek, és természetesen ők is eveznek. A Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskolában dolgozott testnevelőként, mellette trénerkedett, úszást és evezést oktatott. Utóbbit a helyi Vízügyi SE-ben, a szülők megkeresésére, eleinte hobbiból, heti egy-két alkalommal, majd – ahogy ő fogalmazott – „egyre jobban belemerült", ma ő a szakmai vezető. Az elért eredmények alapján 2003-ban megválasztották az év edzőjének Csongrádon, valamint 2009-ben testnevelési és sportdíjat vehetett át.

– Még versenyzek, főként a szenior korosztályban indulok megmérettetéseken, hogy megmutassam a fiataloknak: nemcsak beszélek róla, akkor sem jövök zavarba, ha csinálni kell. Több korosztályos bajnokságot nyertem, de az aktívak között is elindulok időnként, és még ott sem a hátát nézem a mezőnynek. Ez a sportág egyébként 60, 70 évesen is űzhető, végigkíséri az életünket.

Közben 2003-tól először fél-, majd 2010-től főállásban a csongrádi önkormányzatnál tevékenykedik sportreferensként. – A város adottságaihoz igazodva igyekszünk a 28 egyesülettel különböző rendezvényeket szervezni Csongrádon. A sportágak között szerepel a foci, a strandröplabda és a strandfoci – a Körös-toroki esemény már országos hírű –, ősszel, télen teremlabdarúgás, tavasztól őszig futóversenyek, a tiszai sportnapok, az egyik legismertebb talán az évtizedes hagyományra visszatekintő Szentes és Csongrád közötti (G)átfutás. De mindig törjük a fejünket újdonságokon, és ebben a klubok maximálisan partnerek – mesélte Petrity Rudolf.

Olvasóink írták

  • 1. kreatív 2012. július 14. 08:53
    „Nos! Az olimpiai mozgalom válságban van! Ez kétségtelen!
    A sport eredendő lényege fényévtávolságra került a négyévenkénti játékoktól! A profi szemlélet egyértelműen tért nyert! Az egzisztenciális élsporttevékenység a kiélezett anyagi érdekeltség miatt alantas, az egészséget károsító manőverek irányába ereszkedett, a sport attribútuma visszájára fordult!
    Többszörösen érvényes ez magyar viszonylatban! A nemzeti tradíció továbbélése, a politikai és média oltalom már-már odáig fajul, hogy a magyar olimpiai mozgalom jól kiépült megélhetési tevékenységgé vált, a sportolók és a kifejezetten széles holdudvar számára. A világversenyre készülők tényleges, négy évre lebontott befektetett energiája összehasonlíthatatlanul kevés a hétköznapi életet élő, a mindennapos gondokkal küszködő átlagemberéhez, mégis anyagi- és erkölcsi megbecsülésük nagyságrendekkel jobb! Felháborító!!!
    Az egyenlőbánásmód elvén, a játékok megkezdése előtt kell tudatnunk az érintettekkel, hogy megalakult az AMOM, az Anti-Magyar Olimpiai Mozgalom, amely küzd minden egészséget szolgáló aktív testmozgásért, az iskolai- és tömegsport kiszélesítéséért, ezek központi anyagi támogatásáért, és elítéli minden, az évtizedes hagyományokon alapuló, erősen értékrendjét veszített, kiemelt magyar olimpiai sportág igazságtalan, túlköltekező, csak állami támogatással életben tartott , a média által túlgerjesztett finanszírozását!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javaslatokat várnak a díszpolgári címre

Csongrád város önkormányzatának képviselő-testülete ebben az évben is az október 23-i ünnepi ülésen… Tovább olvasom