Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Több a segítőkész ember

Kiss Sándor tíz éve vigyázza a rendet a Tiszán. A csongrádi vízi rendészet zászlósa a Körös-toroki napok kavalkádja miatt a hétvégén éjjel-nappal dolgozik majd. Tapasztalatai szerint sok a szabálytalanság, de a segítőkészség is nagyobb a folyón, mint bárhol máshol.
Fotó: Bíró Dániel
– Lassítunk, nehogy a hullámok túlságosan odacsapják a kikötött hajókat a stéghez – mondja Kiss Sándor, miközben a rendőrségi motorcsónakból bemutatja a csongrádi vízi rendészet közvetlen ellenőrzési területét. A hatáskörük alá tartozó folyószakasz egyébként Tiszaugtól Mindszentig terjed, ami közel ötven kilométer hosszú. A négyfős állomány mozgalmas hét végére készül, hiszen holnap kezdődik a tízezreket vonzó Körös-toroki napok, s akkor minden percben résen kell lenniük.

– Éjjel-nappal vízen leszünk két hajóval, illetve a szegedi vízi mentő szakszolgálat is csatlakozik hozzánk a saját csónakjával – avat be a részletekbe. A megerősített szolgálatra ilyenkor óriási szükség van. Két éve valaki belefulladt a vízbe – nagyon fontos, hogy megelőzzék az ilyen tragédiákat. A mulatság idején egyesek szívesen fürdőznek éjszaka, holott a csongrádi partfürdő homokfövenye kivilágítatlan, ezért itt tilos csillagfényben lubickolni.

– Idén szerencsére nem történt tragédia a körzetünkben, egyetlen holttestet sem kellett kihalásznunk a Tiszából – meséli a zászlós, aki tíz éve tagja a helyi vízi rendészetnek. Korábban baleseti helyszínelőként dolgozott, látott már jó pár szörnyűséget. Ezek nélkül is éppen elegendő számára az a megterhelés, hogy – mint a múlt szombaton is – déltől este nyolcig motorcsónakból vigyázták a rendet a 38 fokos hőségben.

Munka így is akad elég, hiszen a jetski betiltása óta egyre többen vesznek motorcsónakot, kisebb jachtot maguknak, a folyami közlekedési szabályokat pedig nem mindig tartják be. A csónakosok – amellett, hogy olykor még a fahíd pontonelemei között is száguldoznak – gyakran elfelejtenek magukkal vinni elegendő számú mentőmellényt, holott ha kiskorú is velük utazik, neki kötelező viselnie. Sokszor kell bátorságpróbára készülő úszót visszatessékelni a kiindulási oldalra, és előfordul, hogy gereblyéző rapsic után kell kutatni a Tisza-parton.

– Tavaly egy nudista strandon fürdőző középkorú asszony sérelmezte, hogy fiatalok leskelődnek utána, ezért egymás után háromszor tett bejelentést a csongrádi kapitányságon. Kimentünk, s közöltük vele, hogy ha meztelenre vetkőzik, ez benne van a pakliban, ráadásul nem is szabálytalan – meséli Kiss Sándor, aki büszke arra, hogy egy összetartó közösség tagja. – A vízen segítőkészek, tapintatosabbak az emberek. Mindegy, hogy tízmillió forintos jachtjuk van, vagy éppen egy kopott ladikjuk, nem hagyják sorsára a rászorulót, nem mennek el mellette, mint a közúton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bokrosi vízlépcső egyelőre nincs napirenden

Egyelőre nincs napirenden a bokrosi vízlépcső építése – nyilatkozta lapunknak Persányi Miklós.… Tovább olvasom