Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Tovább csökken a házasságok száma

A tavalyi év sem hozott változást a házasság népszerűsége terén – egyre kevesebben kelnek egybe a megye városaiban. A szociológus szerint számtalan oka van a kedvezőtlen folyamatnak, a tendencia megfordítására pedig alig van remény. Az anyakönyvvezető a felelősséget nem vállaló férfiakról beszél, a nős édesapa pedig az igazságtalan segítségnyújtásról.
A megye első uniós házassága Csongrádon. A statisztika szerint a csatlakozás után sem kaptak kedvet a fiatalok a házasságkötéshez. Illusztráció: Tésik Attila
Hódmezővásárhely kivételével a megye városaiban csökkent a házasságkötések száma az elmúlt esztendőben. Szentesen 7-8 százalékkal kevesebb, Csongrádon a 2003-as 108 helyett tavaly csupán 71 pár kötötte össze hivatalosan az életét, Makón pedig mintegy 40 párral kevesebb, 90 házasodott össze tavaly. Ugyanakkor megyeszerte egyre több előzetes apai nyilatkozatot állítanak ki a polgármesteri hivatalokban.

Csongrádon tavaly 39 esetben éltek ezzel a lehetőséggel a szülők, Szentesen a gyermekek több mint egyharmada házasságon kívül született 2005-ben. Mindez annak tükrében beszédes adat, hogy a mai magyar fiatal felnőtt korosztály tagjai a lakosság hetvenes évekbeli
ugrásszerű megnövekedésekor születtek, azaz a mostaninál is jóval kevesebb családalapításra lehet remény a következő évtizedben.

Barát László szociológus szerint összetett háttere van ennek a kedvezőtlen folyamatnak, amely rímel az európai tendenciákra. A nyugati országokhoz hasonlóan hazánkban is egyre inkább elnyúlik az iskolai időszak a fiatal generáció életében, ezzel együtt az önálló életkezdés ugyancsak kitolódik. Mindinkább teret hódít a szinglikultusz, a megkötött házasságok jelentős része pedig zátonyra fut, ami tovább rontja a jogilag szentesített együttélés megítélését a huszonévesek körében. A szakember hozzáteszi, a településfajtától is nagymértékben függ, vállalkoznak-e a párok házasságra, vagy az élettársi viszony mellett döntenek. Nem mellékesek az okok sorában a társadalompolitikai körülmények, az otthonteremtés lehetőségei, melyek terén csehül állunk.

Barát László a házasságra való ösztönzést is hiányolja Magyarországon.
Balogh Lászlóné csongrádi anyakönyvvezető érdeklődésünkre elmondta, nem ismeri az okát a házasságszám csökkenésének, de tapasztalatai szerint inkább a férfiak futamodnak meg a döntés elől, és teszik ezt akkor is, amikor valójában már határoztak, hiszen kitöltik az előzetes apai nyilatkozatot. Akadnak olyanok, akik a ceremónia költségeivel magyarázzák meghátrálásukat, és későbbre időzítik a szertartás lebonyolítását. Az anyakönyvvezető szerint is – alátámasztva a szociológiai felméréseket – főképp a magasan képzettek élnek a nyilatkozattétel lehetőségével, ha pedig házasodnak, jóval később teszik, mint képzetlenebb kortársaik.

Kovács Zsolt öt évig járt együtt későbbi feleségével, akit 25 évesen vett el. Számukra nem volt kérdés, hogy egybekeljenek-e, döntésük meghozatala óta két gyermekük született. A csongrádi apuka szerint aki nem meri vállalni a házasságot, a könnyű lelépést választja, mind lelki, mind anyagi szempontból. Úgy véli, amíg az egyedülálló szülőket arányaiban jobban segíti az állam, mint a teljes családokat, nem várható, hogy a fiatalok a nehezebb utat válasszák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hotelek rossz éve Csongrádon

Rohamosan szaporodnak a magán- és falusi szállások Csongrádon, ahol a hotelek minden eddiginél… Tovább olvasom