Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

''Úgy maradt'' utak Csongrádon

Kátyúk, döccenők nehezítik a közlekedést Csongrád több utcájában: a csatornázás már három éve befejeződött, a nyomait még mindig őrzik a burkolatok. A foltozásra várni kell. Az önkormányzat egész éves útépítési kerete arra lenne elég, hogy a Budai Nagy Antal utca teljes hosszában új kopóréteget kapjon.
Bár lassan három éve befejeződött Csongrádon a csatornázás, a kivitelezők „tökéletlen munkája" továbbra is sok gondot okoz a városlakóknak. A sokadik alvállalkozó által elvégzett nem megfelelő tömörítés miatt tavaly több utcában meg kellett bontani a friss aszfaltburkolatot, és feltehető, hogy idén is lesz jó néhány szakasz, ahol a megsüllyedt úttestet helyre kell állítani. A csongrádiak szemét bántja, járműveik pedig megsínylik, hogy néhol hónapokig úgy marad a megbontott út. A Budai Nagy Antal utcán karácsonykor marták föl az aszfaltot, és került helyére zúzott kő, a Hosszú utcán pedig januárban. Oda viszont már kőtörmelék sem jutott.

Az egyenetlen minőségű visszatöltésből adódnak a problémák, amiket a fővállalkozó Geotorrnak –, illetve a cég jogutódjának – kötelessége garanciában kijavítani – nyilatkozta lapunknak Horti Ferenc. A polgármesteri hivatal mérnöki irodájának munkatársa szerint jelenleg 8-10 olyan utca lehet Csongrádon, ahol nemrégiben ilyen gondok jelentkeztek, de nincs kizárva, hogy később másutt is besüpped az úttest. A helyreállítás nem megy egyhamar: a kivitelezők már levonultak a területről, illetve még az aszfaltkeverő üzemek sem indultak be a környéken, ezért néhány hétbe beletelik, amíg az aszfaltfoltok a helyükre kerülnek.

Eddig hozzávetőleg 5-6 millió forintot fordított az önkormányzat az ilyen munkákra, a hivatal pedig továbbszámlázta a költségeket a Geotorr jogutódjának. A város szűkös pénzügyi helyzete miatt idén mindössze a tavalyi, 64 milliós keret töredéke, 20 millió forint jut aszfaltozásra. Ennek a felét is pályázaton szeretné megszerezni a település. További 15 millió forint állami támogatást várnak az árvízi védekezés idején megrongálódott utak helyrehozatalára. Szakmailag egyébként 4-5 kilométer út újraaszfaltozása lenne indokolt Csongrádon, de ennek legjobb esetben a fele teljesülhet.

Bedő Tamás lapunk érdeklődésére elmondta, a Budai Nagy Antal utcát a Kert utcáig mindenképpen felújítják, de aszfaltozni szeretnének a Bethlen Gábor utcában is, illetve tárgyalások folynak a közútkezelővel arról, hogy a hozzá tartozó útszakaszok közül minél több kapjon új burkolatot. A polgármester hozzátette, idén azért is jut a tavalyi összeghez képest kevés pénz az utcákra, mert a pályázati kiírások zöme a járdafelújításról szól. Erre a célra Csongrád – a támogatásokkal együtt – közel 20 millió forintot fordítana 2007-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzik a fiatalok a korai zárást

Nem értenek egyet a szórakozóhelyek nyitvatartási idejének korlátozásával a csongrádi fiatalok. Ha… Tovább olvasom