Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Ezt kell tudni a Crohn-betegségről és a krónikus bélgyulladásról

Tízezreket érint a krónikus bélgyulladás, és rontja jelentősen életminőségüket. A ˝gonosz˝ betegség azonban nemcsak kellemetlen, szem- és ízületi problémákat vagy akár rákot is okozhat.

– A krónikus bélgyulladások gonosz betegségek is lehetnek, de megfelelő kezeléssel kordában lehet tartani őket – jellemezte az egyre gyakoribb, egyes adatok szerint Európában körülbelül hárommillió, hazánkban a becslések alapján 40-50 ezer, Szegeden és környékén 1,5-2 ezer embert kínzó betegségeket dr. Molnár Tamás professzor. Az I. Sz. Belgyógyászati Klinika szakorvosa, a gasztroenterológia diszciplína klinikai vezetője elmondta: ebbe a „betegségcsoportba" tartozik a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás, amelyek a fiatal, 15–30 év közötti felnőtteknél a leggyakoribbak. Előbbi a teljes tápcsatornát érintheti, míg utóbbi a vég- és a vastagbelet fenyegeti, mindkettő fekélyképződéssel jár.

Mi a különbség bélgyulladás és a Crohn között?

Krónikus bélgyulladásnál gyakran jár a beteg a vécére, de nem feltétlenül van széklete, a sürgős ingereket – amelyeket hasi görcsök előzhetnek meg – nyákos vér ürítése kísérheti. A Crohn-betegség ezzel szemben hasmenéssel, erős hasi fájdalommal és akár hányással, fogyással jár, a végbél körül sipolyok alakulhatnak ki. Mindkettőnél jelentősen romlik az életminőség, ahogy a kedélyállapot is.
 

Krónikus bélgyulladásnál gyakran jár a beteg a vécére. Illusztráció: shutterstock
Krónikus bélgyulladásnál gyakran jár a beteg a vécére. Illusztráció: shutterstock

– A saját bélflórája ellen indít be egy téves, védekező reakciót a szervezet krónikus bélgyulladásoknál, ez váltja ki a gyulladást. Egyik betegség pontos oka sem ismert, de a genetikai fogékonyság, a stressz és a pszichés behatások szerepet játszanak kialakulásukban. A nyugati civilizáció betegségei, így a rohanó életmód, a gyorséttermi ételek fogyasztása, az ételadalékok is okozhatják – magyarázta a szakorvos.

Szövődményei is lehetnek

Nemcsak kellemetlen, veszélyes betegség is lehet a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás. Mindkettő súlyos szövődményekkel járhat, az ízületeket, a bőrt és a szemet is megbetegítheti, amellett, hogy fokozza a bélrák veszélyét. Súlyos esetben akár az egész vastagbél vagy egy bélszakasz eltávolítására is szükség lehet, a hasban és a végbél körül sipolyok és tályogok is kialakulhatnak, de megfelelő gyógyszeres kezeléssel akár éveken keresztül tünetmentessé is válhat a beteg.

– De kevés a megelőzéshez, ha egészséges életmódot folytatunk, megfelelően táplálkozunk. Nem a túlevéstől vagy az alkoholfogyasztástól alakulnak ki a krónikus bélgyulladások, bár tény, hogy ronthatnak a helyzeten. A dohányzás is kapcsolódik hozzájuk: a fekélyes vastagbélbetegségek elkerülik a füstölgőket, ám a Crohn-betegség lefolyását egyértelműen rontja a cigaretta – hívta fel a figyelmünket egy furcsaságra Molnár Tamás, és hozzátette: a probiotikumokra nem lehet csodaszerként tekinteni ebben az esetben, ám javíthatják a beteg komfortérzetét. A legfontosabb, hogy a beteg időben, a tünetek megjelenését követően azonnal szakorvoshoz forduljon, majd betartsa az előírt diétát és a gyógyszeres kezelést.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem elég fittek a magyar diákok

Az 5-12 évfolyamosok tesztelését összesen 13 ezer pedagógus segítette. Tovább olvasom