Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Itt tudja bejelenteni, ha rosszul lett egy gyógyszertől

A hatósági összefogás idei célja, hogy a gyermekgyógyászati, valamint a terhesség és a szoptatás alatt alkalmazott kezelések kapcsán észlelt feltételezett gyógyszer-mellékhatások bejelentésére hívja fel a figyelmet.
November 19–23. között zajlik a Magyarország részvételével az az immáron harmadszor megszervezett nemzetközi kampányhét, amelynek célja, hogy növelje a lakosság gyógyszer-mellékhatásokkal kapcsolatos tájékozottságát, és azáltal ösztönözze a feltételezett mellékhatások bejelentését.  - írja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézeten (OGYÉI).

A betegellátásban alkalmazott gyógyszerek igazoltan hatékonyak és biztonságosak. Ennek ellenére előfordul(hat)nak nemkívánatos hatások a kezelések során. Fontos, hogy pontosan ismerjük az egyes gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó kockázatokat, és megfelelően kommunikáljuk azokat az egészségügyi szakemberek, valamint a betegek és hozzátartozóik – köztük a szülők és a várandós vagy gyermekvállalást tervező nők – felé - emeli ki az OGYÉI.

A hazai forgalomba kerülő gyógyszerek engedélyezéséért felelős hatóság feladata, hogy a hazai forgalomban lévő gyógyszerek biztonságosságát figyelemmel kísérje, és ha a helyzet úgy kívánja, lépéseket tegyen. ezt részben a bejelentett mellékhatások alapján tudják követni.

A mellékhatásokat az OGYÉI mellékhatás bejelentő oldalán tudják online bejelenteni.
 
Kép: OGYÉI
Kép: OGYÉI

Ezekből a lehetőségekből lehet az oldalon választani:
  • A beteg meghalt
  • A beteg életveszélyben volt
  • Kórházi kezelés vált szükségessé vagy a beteg kórházi kezelése meghosszabbodott
  • Rokkantság vagy jelentős egészségkárosodás lépett fel
  • Születési rendellenesség alakult ki

„Mindannyian tehetünk annak érdekében, hogy tovább növeljük a gyógyszeres kezelések biztonságosságát. A feladatunk mindössze annyi, hogy minden feltételezett gyógyszer-mellékhatást bejelentünk, amit az OGYÉI honlapján elérhető, online mellékhatás-bejelentő rendszeren keresztül könnyen és gyorsan megtehetünk.

- írja az OGYÉI.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gekkók, teknősök és sok más - Fotókon mutatjuk a hagyományos kínai orvoslás kellékeit

Gekkók, teknősök és sok más - Fotókon mutatjuk a hagyományos kínai orvoslás kellékeit
A hongkongi kormány október végétől két hónapos nagyszabású kampányt indított a hagyományos kínai… Tovább olvasom