Ki hordja a nadrágot a pénzügyekben? A női és férfiszerepek közvetítésével a pénzügyekről is mintát adunk gyerekeinknek

Sok előítélet övezi a férfi és női pénzkezelési szokásokat, amely szerint a nő költekezik, ha rossz a kedve, a férfi pedig utál vásárolni.

A Statista felmérése szerint ez éppen fordítva van: a férfiak többször döntenek ösztönösen és gyorsan, míg a nők ezt körüljárják, és a legjobb ajánlat mellett teszik le a voksukat. Egy tavalyi kutatás szerint az idősebbek még hajlamosabbak az úgynevezett impulzusvásárlásra: az 50–59 év közöttiek 61, míg a 60 év felettiek 72 százaléka dönt gyorsan. A 18–24 évesek éppen ellenkezőleg, 69 százalékuk hosszas mérlegelés után vásárol.

A Statista nemzetközi kutatása arra is kitér, hogy a napi bevásárlásokat inkább a nők intézik, a nagyobb dolgokban, mint az autó, az ingatlan vagy épp biztosítás, inkább a férfiak döntenek – ugyanakkor a nők befolyása egyre erősebb. A pszichológus szerint a női és férfiszerepek közvetítésével a pénzügyekről is mintát adunk gyerekeinknek. Előnyös, ha a döntéseket a család közösen hozza meg, ha a felelősséget együtt viszik a szülők.

– Abban, hogy gyermekeink felnőttként tudatosan hozzák meg pénzügyi döntéseiket, fontos szerepe van annak, hogy minél hamarabb megismerkedjenek ezzel a világgal. A K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő 9 éve alatt azt tapasztaltuk, érdemes játékosan bevonni őket – mondta Horváth Magyary Nóra kommunikációs igazgató.

A bank társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános és középiskolások monetáris és gazdálkodási ismereteit gyarapítsa, a verseny évről évre egyre több diákot vonz. Indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2019-ben már több mint 8000 fiatal részvételével zajlik a többfordulós megmérettetés – a kezdetektől összesen 759 településről 1696 iskola csapata nevezett. Ez valamivel több mint 46 ezer részt vevő diákot jelent.