Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Hitel vagy bérleti jog: hogyan éri meg inkább lakáshoz jutni?

Szeged - Képzeljük el, hogy lakást szeretnénk, és van hozzá 2,5 millió forintunk! Melyik a kifizetődőbb: ha hitelt veszünk fel az önrészünkhöz, és úgy keresünk otthont, vagy bérleti jogot vásárolunk? Vajon a kölcsön havi törlesztőrészlete vagy az önkormányzati lakás bérleti díja a magasabb?
Eladhatatlanok az önkormányzati lakások. A belvárosi bérletek még elkelnek, de a paneloké már senkinek sem kell – panaszkodott olvasónk. Hozzátette, míg évekkel ezelőtt a lakáshoz jutás ésszerű alternatívája volt a bérleti jog megvásárlása, ma már teljesen más a helyzet. Olvasónk panasza kapcsán arra kerestük a választ, melyikkel jár jobban a leendő lakástulajdonos: ha megszerzi egy panellakás bérleti jogát, vagy hitelből vásárolja meg leendő otthonát.

Nagypolgári lakás bérleti jogát olcsóbb megvenni, mint magát az ingatlant. Fotó: Segesvári Csaba
Nagypolgári lakás bérleti jogát olcsóbb megvenni, mint magát az ingatlant. Fotó: Segesvári Csaba

– A nagypolgári lakások tulajdonjoga még mindig drága, a bérlethez viszont olcsón hozzá lehet jutni. A fenntartás, a bérleti díj lenyomja az árakat. Sokan szabadulnának az IKV-s lakásoktól – mondta Kasza Péter. Az Openhouse Kft. tulajdonosa hozzátette, felújításra szoruló panellakást 4,5 millióért is lehet venni. – Havi 35-40 ezer forintos részlettel saját tulajdonú lakást lehet vásárolni. Ilyen feltételek mellett jobban megéri tulajdont szerezni, mint bérletet vásárolni – tette hozzá Kasza Péter.

Rekordalacsony kamat, olcsó hitel

December 17-én 3 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat. 2012 januárja óta az MNB folyamatosan mérsékli a rátát, mivel a lakáshitelek a jegybanki kamathoz kötöttek, a törlesztőrészletek is csökkennek. Míg 2012 januárjában egy 20 éves futamidejű 5 millió forintos lakáshitel havi törlesztőrészlete 55 ezer forintnál indult, addig egy évvel később már csak 46 ezer forint volt. 2013 telére a havi törlesztőrészlet 38 ezer forintra zuhant.

Szegeden a 45–47 négyzetméteres panelek bérleti joga 2,5–3,6 millió forint között mozog, a hasonló méretű öröklakásokért pedig kevesebb mint 5 milliót kérnek. Az 1,4–2,5 millió forintos különbség csak látszólag nagy.

A képzeletbeli lakásvásárlónak 2,5 millió forintja van, így szabadon dönthet az önkormányzati bérlakás megvásárlása vagy a lakáshitel felvétele között. A saját lakáshoz további 2,5 millió forint hiányzik. A BankRáció.hu-n kiszámoltuk, hogy a vásárláshoz szükséges lakáshitelhez banktól függően már havi 17-19 ezer forintért hozzá lehet jutni. A magyarázat egyszerű, a lakáshitelkamatok követik a jegybanki alapkamatot, így a forinthitelek egyre olcsóbbak. – A bankok folyamatosan akcióznak a kezdeti költségekkel is, szívesen adnának pénzt a jó adósoknak, akikből sajnos kevés van – mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. Emlékeztetett, a lakáshitelek kamata egy év alatt szinte megfeleződött.

Azt már tudjuk, hogy képzeletbeli lakásvásárlónk 5 millió forintos lakását 2,5 millió forint hitellel tudja megvenni, aminek a havi törlesztőrészlete 17-19 ezer forint. Mennyibe kerül havonta az IKV-s bérlemény? – Szociális vagy költségelvű lehet a lakbér: amennyiben az együtt költözőknek a vagyona nem éri el az 1 millió 995 ezer forintot, és az egy főre eső jövedelem nem éri el a 85,5 ezer forintot, akkor a lakó szociális lakbért köteles fizetni. Ellenkező esetben költségelvű a térítési díj – mondta Nagy Ferenc, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az önkormányzati rendeletből kiderül, egy 45 négyzetméteres panel költségelvű bérleti díja havonta közel 18 ezer forint, ami szinte megegyezik a lakáshitel törlesztőrészletével. A két megoldás között az a jelentős különbség, hogy a hitel lejártakor a lakás a tulajdonosé lesz, míg a bérlemény továbbra is az önkormányzaté marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öregedő, elmagányosodó magyar népesség, frissülő GDP

A népszámlálásból kiderült, öregszünk, fogyunk és minden harmadik háztartásban csak egy személy él - mondta portálunknak a KSH elnöke Vukovich Gabriella. Tovább olvasom