Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Sok lúd disznót győz!

Nem újdonság az a gondolat, hogy a legjobb szakember sem fog tudni egyedül annyi értéket, vagy annyi terméket előállítani, mint ha egy jól szervezett csoport részeként tenné ugyanezt.

Akkor adott egy feladat, építsünk csapatot.

Legyenek diplomásak? Legyen tapasztalatuk? Jó ajánlólevéllel jöjjenek? Beszéljenek nyelveket és legyenek jók a teszt eredményeik? Melyik szempont fontos, melyik nem? Mi a garancia, hogy ezek a jól kiválogatott emberek hosszú-hosszú évekig együtt maradnak?

Hát az egyik maga a vezető, ahogy a céljait odateszi az emberei elé, ahogy motiválja őket, ahogy következetesen bánik velük, vagy éppen „kénye-kedve" szerint.

Aki régóta vezető, bizonyára látott már szétszéledni csapatot, látott már összezsugorodni nagy szervezetet. Eltűnt a kezdeti lelkesedés, és az a sok jó ember, akikbe annyi energiát fektettek elment, és elvitte azt a sok tudást, amit felhalmozott az évek során.

A vezető ereje a munkatársai munkára való hajlandóságban rejlik, ezért figyelmet kell fordítania arra, hogy az energiájának egy része a csoport szellem fenntartására menjen!

Van ennek egy jól bevált módja, érdemes megkérdezni sikeres vezetőket, egyet fognak érteni vele. Ha a csoportnak van egy világos kitűzött célja, ezt mindenki ismeri, érti és hajlandó tenni érte nap, mint nap, akkor megvan az a ragasztó anyag, ami sikerrel összetarthat egy csoportot. A közös cél ereje fenn tudja tartani a csapatszellemet még komoly megpróbáltatások közepette is.

Természetesen ez önmagában nem elég ahhoz, hogy a csoport sikeres legyen. Kell a szakértelem, a tapasztalat, szükségesek az egyéni készségek, de a csoport létezésének értelme és hajtóereje a közös célban rejlik.

Érdemes megvizsgálni minden vezetőnek a csapatát. Feltenni a kérdést: „Mi az a cél, amiért dolgozunk?". Remélhetőleg egységes válaszok jönnek, de ha nem, itt az ideje a célok felfrissítésének.

Csodákat tesz a csapattal!

Nagy Béla

Comline Budapest Kft.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. június 26. 09:57
    „Az átlag középszer pedig nem viseli el azt aki nálánál sokkal többet tud!
    Ez is tény.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös Agrárpolitika - megszületett a megállapodás Luxemburgban

A delegáció a napok óta éjszakába nyúló tárgyalásokon több, a magyar agrárágazatot jelentősen befolyásoló kérdésben is eredményesen tárgyalt. Tovább olvasom