Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szigorít a hitelfelvételen az MNB - a fix kamatozású lakáskölcsönöket ajánlja a jegybank

Csongrád megye - Októbertől a jövedelmünkhöz képest alacsonyabb arányban engedi meg az eladósodásunkat az MNB, a szigorítás elsősorban a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleket érinti. Eközben már kínálják ügyfélbarát otthonteremtési kölcsöneiket a bankok.
Októbertől az új, öt évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvételénél az adós havi törlesztő-
részleteinek összege nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, magasabb bevétel esetén 30 százalékát. Ez utóbbin a 400 ezer forint feletti nettó havi jövedelmet érti a Magyar Nemzeti Bank.

Az öt évnél hosszabb, de tíznél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghitelek esetében az arány magasabb, a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet. A 10 évnél hosszabb, illetve a futamidő végéig fix 
kamatozású konstrukcióknál nem módosul a jelenlegi 50, illetve 60 százalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató, a JTM.

Az MNB döntött a magasabb arányú törlesztőrészlet vállalását engedő jövedelemhatár emeléséről is, a jelenlegi havi nettó 400 ezer forintról 500 ezerre emelik. Ez a változás azonban csak egy év múlva, 2019. július 1-jétől lép életbe.
Társasház-építkezés. Védik a túlzott eladósodástól a lakásvásárlót. Fotó: Karnok Csaba
A cél világos, afeltételek módosításával biztosítani kívánják, hogy a kamatkockázatnak kitett ügyfelek is megfelelő jövedelmi tartalékkal rendelkezzenek, felkészülve ezzel a törlesztőrészletek kedvezőtlen megváltozására.
Az adósságfék-szabályok szigorításának nem titkolt célja a lakáshitelt felvevők biztonságának növelése mellett a kiszámítható törlesztőrészletű, fix kamatozású lakáskölcsönök felé terelni az érintetteket.

Terel az MNB azzal is, hogy megjelentek az első állami kamattámogatással nyújtott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a bankok kínálatban. 

E speciális, családi otthonteremtést támogató konstrukciók egyszerre biztosítanak kedvezőbb hiteldíjakat, illetve ügyfélbarátabb adminisztrációt. A futamidő első öt évében az állam a kölcsön törlesztésekor a hiteligénylők helyett megfizeti a kamat egy részét.

A fogyasztóbarát lakáshiteleknél a piacihoz képest negyedével alacsonyabb a folyósítási, és felével kisebb az előtörlesztési díj, miközben egyszerűbb, gyorsabb az ügyintézés. A bank az ügyfél kérésére például köteles átvállalni a teljes földhivatali ügyintézést, a hitelbírálati idő pedig maximum 15–20 munkanap lehet. A feltételek teljesítését követően két – kamattámogatott hitel esetén öt – munkanapon belül folyósítani kell a hitelt.
Elővigyázatos lépés

Pogátsa Zoltán közgazdász az MNB szigorítási tervével kapcsolatban, miszerint a 400 ezer forint alatti jövedelemnél megfelezik a vállalható törlesztőrészlet mértékét, azt mondta, kicsit szigorúnak, kicsit korainak, de elővigyázatos lépésnek tartja. Az üdvözlendő, hogy megpróbálja megakadályozni egyes társadalmi csoportok eladósodását. A szakember úgy gondolja, amiből nálunk probléma volt, az a devizahitelezés, nem pedig a forintalapú. Szerinte a magyar társadalomnál sokkal eladósodottabbak is vannak Nyugat-Európában, a skandináv országokban – ott inkább komoly kockázata van annak, hogy válság lesz a jelzálog-hitelezésből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedett az üzemanyagok ára

Emelkedett az üzemanyagok ára
Sok helyen felülről közelítik a literenként 400 forintos árakat. Tovább olvasom