A miniszter is elismeri Drimba Tibor misszióját

2021.09.09. 18:11

Az egykori börtönőr polgármesterként is figyelmezteti a fiatalokat

Miniszteri támogatást kapott önkéntes bűnmegelőző munkájához a maroslelei polgármester, Drimba Tibor. Nyolc éve járja az iskolákat; mivel korábban a büntetés-végrehajtásban dolgozott, személyes élményeit is elmeséli a gyerekeknek arról, milyen kemény a rácsok mögötti világ.

Szabó Imre

Drimba Tibor rendszeresen tart bűnmegelőzési témájú előadásokat fiataloknak. Archív fotó: Kuklis István

Fotó: Archív fotó: Kuklis István

– Sok helyen tartottam már drogprevenciós, bűnmegelőzési célú beszélgetést főleg fiataloknak – mondja Drimba Tibor, akinek erről a tevékenységéről a Délmagyarországban többször írtunk már.

Drimba Tibor rendszeresen tart bűnmegelőzési témájú előadásokat fiataloknak.
Archív fotó: Kuklis István

Eddig gondot jelentett, ha egy-egy iskolában nem volt meg a szükséges technikai háttér a színvonalas előadáshoz, de nemrégiben volt alkalma találkozni Novák Katalin családokért felelős miniszterrel, aki figyelemre méltónak találta ezt a munkát.

Segítségével egy alapítványon keresztül kapott 400 ezer forintot, amiből laptopot, projektort, hangszórókat és vetítővásznat szerezhetett be.

Amikor egy pedagógusokkal folytatott baráti beszélgetés hatására 2013-ban elkezdte az előadás-sorozatot, még büntetés-végrehajtási dolgozó volt, és szabadidejében, parancsnoka engedélyével vállalta az iskolai bűnmegelőzési programba illeszkedő órákat. Mint akkoriban megírtuk, a szegedi Csillag börtön körletfelügyelője azért fogott ilyen misszióba, mert korábban, amíg úgynevezett előállító biztonsági felügyelő volt, és nagyon sok tárgyalást ült végig előzetesben lévőket kísérve, megtapasztalta: gyakran nem kell hozzá sok, hogy valaki a börtönben találja magát.

Azóta több mint száz alkalommal állt fiatalok elé, és összesen csaknem 8 ezren hallgathatták meg mondandóját

– többek között Békés, Csongrád és Pest megyei településeken. Személyesen megélt tapasztalatai alapján mesélte el, hogy milyen könnyű eljutni a drogtól a börtönig, hogy milyen szigorú rendben, puritán körülmények között telnek a rabok mindennapjai. Ezt a munkát azt követően sem adta fel, hogy falujában, Maroslelén 2019-ben polgármesterré választották.

A vírushelyzet alatt az is kiderült, hogy online formában is meg tudja szólítani a fiatalokat.

– Megrendítő élmény volt számomra, hogy már a legelső előadásom után is volt egy fiatal, aki odalépett a tanárához, és segítséget kért tőle, mert rossz társaságba keveredett

– mondta Drimba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában