Szeged

2021.11.15. 17:30

Kinyílt az ősz kapuja

Petőfi Sándornak nem egy szép őszi verset köszönhet az utókor, ezért is éreztük stílusosnak, hogy éppen a róla elnevezett szegedi sugárúton találtuk meg az ősz kapuját.

Farkas Judit

Az ősz kapuja egy Petőfi Sándor sugárúti házban nyílott ki előttünk. Idén sokáig gyönyörködhettünk a jellegzetes színekben. Fotó: Farkas Judit

Fotó: Farkas Judit

Még nyíltak volna a völgyben az őszi virágok, ha a városban lenne egy-két tisztességes hegy, amikor a kertbe hátramenet bele­égett a retinánkba a látvány.

A sötét folyosó végén, ahol még a vakolat is le van verve vállmagasságig, piros, sárga, narancs, barnás árnyalatok keveredtek, ahogy a napfény beragyogta a cserszömörcebokrot és a vadszőlőt, ami befutotta mögötte a ház falát. Az biztos, hogy idén nem maradt el az ősz – erre gondoltunk, és ez azért is érdekes, mert tavaly alig találkozhattunk az őszi színekkel.

Az ősz kapuja egy Petőfi Sándor sugárúti házban nyílott ki előttünk. Idén sokáig gyönyörködhettünk a jellegzetes színekben. Fotó: Farkas Judit

Mintha nem lett volna átmenet a nyár és a tél között: sokáig zöldelltek a levelek, majd az első faggyal lehullottak. Szeptemberben fog­­lalkoztunk a témával hosszabb cikkben, hogy csaknem egy teljes fokkal emelkedett az őszi átlaghőmérséklet az elmúlt 25 évben Magyarországon. Ennek következtében számos megszokott természeti folyamat felborulhat, például az őszi levélhullatás is eltolódhat. Idén nem ez történt, a sárga ragyogás hetekig kísért minket, akármerre mentünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában