Szegedi hírek

2022.11.24. 07:00

Csaknem ötezer forint lesz egy porció az ünnepi ételből

Drágult az alapanyag, tombol az infláció és az energiaválság, így nem csoda, hogy csaknem ötezer forint lesz egy adag karácsonyi halászlé. A Fehértói Halászcsárdában brutális mennyiséggel, 40 ezer adaggal készülnek az ünnepre.

Arany T. János

Ünnepi étel. Frank Sándor mesterszakács, csárdagazda 40 ezer adag halászlével készül a karácsonyra. Fotó: Karnok Csaba

Kis cetlivel a kezében érkezik a séf. Végy 8500 kiló pontyfilét, 5000 kiló hagymát, 12 ezer kiló halcsontot és 200 kiló őrölt paprikát. Így kezdődik Frank Sándor mesterszakács, csárdagazda karácsonyi halászléreceptje. A brutális mennyiségű alapanyagból 40 ezer adag halászlé készül, amiből a két szegedi, a budapesti és a győri éttermében is lehet majd vásárolni. És ha már a számoknál tartunk, idén az energiaválság és az infláció miatt a karácsonyi halászlé jóval drágább lesz mint tavaly. Csaknem ötezer forintba kerül majd az ünnepi étel, ami átlagosan 18-20 deka halfilét, és hét deci levet jelent. De mi kerül a halászleven majdnem ötezer forintba? Ezt kérdeztük Frank Sándortól egy bogrács halászlé mellett.

– Ami nagyon fontos: egy kiló halból 30-35 deka filé jön ki. Egy jó étvágyú ember egy kiló hal filéjét megeszi. Nem a nyersanyag árával van a baj, hanem a járulékos költségekkel. A halászlé árában benne kell lennie a gáznak, a villanynak, a munkabérnek. Benne van az árban a csomagolóanyag is, mi csak a saját edényünkben adunk halászlevet. Az elviteles ételek áfája magasabb, mint a helyben fogyasztott ételeknek – magyarázta a tapasztalt vendéglátós, aki azt mondja, ennek ellenére töretlen a vendégek lelkesedése. Sokan csak alaplevet visznek fagyasztva. A budapesti üzletben és a Roosevelt téri halászcsárdában csak elővételben adnak karácsonyi halászlevet, a Fehértói csárdába bármikor lehet jönni, ott mindig van halászlé. 

– A mellettünk található Szegedfish Kft. biztosítja a halat, annak beszerzése folyamatos és állandó, a szükséges mennyiséget már az év elején lekötjük – árulta el Frank Sándor.

Jelentős drágulás

Pontyból nem lesz hiány karácsonykor, az élő hal ára azonban mintegy negyven százalékkal drágább lett az aszály és a jelentősen megemelkedett költségek miatt.

 

Karácsonyi halászlékörkép

Gyors telefonos körképünk alapján a következőket állapítottuk meg. A legolcsóbban az Algyői Halászcsárdában juthatunk karácsonyi halászléhez, itt viszont a mennyiség erősen korlátozott, ezért előrendelés szükséges, 3800 forint náluk egy adag. A Kiskőrössy Halászcsárdában nincs előrendelés, lehet sorban állni, itt 4200 a ponty, 4300 a vegyes és 4400 a harcsahalászlé. Az Öreg Kőrössy Halászcsárdában 4190 a csontos ponty, 4490 a ponty, 4590 a vegyes és 4690 a harcsahalászlé. A Roosevelt téren elővételben kapható karácsonyi halászlé 4500 forintért, a Fehértói Halászcsárdában pedig 4200 forint lesz ugyanaz.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában