Szegedi egyetemi hírek

2023.06.08. 12:15

Ne diagnosztizáljunk, menjünk orvoshoz a fejfájással

Nemcsak a változékony időjárás, a stressz vagy éppen az éhségérzet okozhat fejfájást, hanem a magas vérnyomás, a vérszegénység, sőt, a horkolás is. De melyek a leghatásosabb gyógymódok? A Neurológiai Klinika szakorvosa elárulta, valamint azt is, hogy mi a különbség a másodlagos fejfájás és a migrén között.

K. A. R.

Szabó Nikoletta szerint a migrén piercing csak kiegészítő gyógymódként alkalmazható. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A fejfájásnak több fajtája is van, amelyeket meg kell különböztetnünk a migréntől. Az egyik leggyakoribb a tenziós fejfájás, általában enyhe vagy mérsékelten súlyos fájdalommal jár, abroncsszerű, szorító jellegű – mindez a Szegedi Tudományegyetem beszámolójából derült ki, melyben Szabó Nikoletta, az SZTE SZAKK Neurológiai Klinika szakorvosa osztott meg hasznos információkat a fejfájásról. Közölte, a fejfájás másik nagyon gyakori típusa a cluster fejfájás, amire a ciklikusan, mindig ugyanazon az oldalon jelentkező, szemkörnyéki fájdalom jellemző. De van olyan is, amikor az illető egyik kategóriába sem tartozik. Azért fáj a feje, mert magas a vérnyomása, vérszegény, horkol, hormonális problémái vannak, érzékeny az időjárás gyors változására vagy kevés folyadékot fogyasztott.

A szakértő szerint nem szabad önmagunkat diagnosztizálni. A panaszokkal először érdemes háziorvoshoz, majd onnan neurológushoz fordulni. Kiderült, Szegeden a lakosság mindössze 10 százalékát kezelik fejfájással, a migrénesek aránya pedig még kevesebb, ez azonban nagyon kevés ahhoz képest, ahányan eredetileg küzdenek vele és nem kérnek segítséget.

Pedig az elmúlt 10 év változásainak köszönhetően ma már sok olyan új gyógyszer, terápia van a piacon, amellyel egyrészt megelőzhető vagy gyorsan kezelhető a fejfájás azok esetében is, akik migrénnel küzdenek. Szabó Nikoletta elmondta, hogy a gyógyszeres terápiák és melléjük társuló alternatív gyógymódok mellett ma már biológiai kezelések is segíthetnek a migrén megelőzésében és csillapításában. A leggyakrabban alkalmazott biológiai kezelés havi egy injekciót takar. Hangsúlyozta, a megelőzés és a megfelelő kezelés nagyot javíthat a migrénnel küzdők életminőségén.

A beszámolóban a migrén piercing is szóba került, hiszen sokan azzal a reménnyel csináltatnak ilyet szakemberrel, hogy az majd csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát. Szabó Nikoletta szerint azonban ez az alternatíva csak kiegészítő gyógymódként alkalmazható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában