Szegedi hírek

2023.07.21. 21:30

Szeged felülnézetből szombatonként

Arany T. János

Szeged felülről a Szent István téri víztoronyból. Legközelebb két hét múlva, augusztus 5-én, szombaton lehet felmenni és megcsodálni a panorámát. Fotó: Arany T. János

Még tajvani életem során vettem észre, ahol többet motoroztam, mint gyalogoltam, vagy autóztam, hogy a város más arcát mutatja más-más közlekedési eszközön. Változik a nézőpont és a sebesség, és máris mást veszünk észre, mint korábban, hiába hisszük azt, hogy ismerjük várost töviről hegyire. Ez jutott eszembe a minap a gyönyörű Szent István tér gyönyörű víztornyának a tetején. Hiszen itt van a képen az Osztrovszky és a Pusztaszeri utca, ahogy még sosem láttuk. Én a Bercsényi utca görbületét is látni vélem. Jól látszik, hol szélesedik a ki a Csongrádi sugárút és még sorolhatnám hosszasan.
A lényeg, hogy áprilistól októberig minden hónap első szombatján 10 és 16 óra között látogatható a Szent István téri víztorony belépőjegy megvásárlásával. Tessék felírni: legközelebb két hét múlva, augusztus 5-én, szombaton lehet felmenni és megcsodálni a lélegzetelállító panorámát.

A tér látványosságát Zielinski Szilárd tervezte, 1904-ben épült fel. Szeged szabad királyi város 1903 áprilisában pályázatot hirdetett egy 1000 köbméteres víztorony előállítására. A nyertes a Zielinski Szilárd-féle pályamű lett. Teljes egészében vasbetonból építették, nem kivétel a bejárati ajtó és az 54,9 magasra törő zászlótartó rúd sem. A 2006-ban felújított torony belsejében Foucault-inga függ, amellyel bizonyítható, hogy a Föld forog a saját tengelye körül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában