Csongrád

2024.02.06. 10:00

A visszatérő látogatóknak is lesz újdonság

A Népek Háza Babamúzeum 6 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Csongrádon, vagy inkább a város nyitott kaput vele a nagyvilágra. A számos ország népviseletébe öltöztetett babákkal idén megújult formában találkozhatunk.

Darók József

A nagyvilág különleges szelete a Népek Háza-Babamúzeum. Fotó: Gulyás Rebeka

Bánszegi Katalin ajándékozta a városnak hatalmas és az utazásai során egyre csak bővülő babagyűjteményét, csaknem 300 népviseletbe öltöztetett baba kapott helyet a világ szinte minden tájáról, mára a számuk 400 körüli. A tatár, skót vagy török különlegességek sorában ott találjuk a múzeum reklámarcait, Nesrint és Dirart, akik Üzbegisztánból érkeztek, és a múzeum vezetője, Tóth Tamara személyes kedvencei.

Imádom az egész történetüket, hiszen eredeti pálcabábokról beszélünk, amelyekkel közönség előtt is báboztak arrafelé, mégpedig teveháton. Katalintól megtudtam azt is, hogy az ilyen babáknak valódi ember a mintája, a "személyisége" pedig attól függ, hogy az adott embert kedveli, vagy gyűlöli a készítő. Mindenki megtalálhatja nálunk azt a babát, aki valamiért azonnal megtetszik 

– magyarázta a babamúzeum vezetője. 

 Fotó: Gulyás Rebeka 

A múzeum közösségi oldalán arról árulkodnak a képek és a kísérőszövegek, hogy látványos változások zajlanak a Népek Házában.

Egy ilyen pici helynél különösen fontos a legkisebb újítás is. Az elmúlt hónapokat azzal töltöttem, hogy minden egyes babát kipakoltam, a vitrineket kitakarítottam és át is rendeztem. Katalin nem engedte el a kezünket, hála neki, új polcok kerültek a múzeumba, ezért ebben az évben a megszokottnál is több babát láthatnak a látogatóink

 – újságolta Tamara, aki igyekszik ébren tartani az érdeklődést a hely iránt és személyesen is jelen van Nesrinnel és Dirarral a fontos eseményeken.

A belső változások azért is nagyon lényegesek, mert sok a visszatérő látogatójuk.

Szeretném, ha az idei nyitvatartási szezonunkra már lennének babamúzeumos termékeink, képeslapjaink, hogy a látogatóink tudjanak valamilyen emléket magukkal vinni. A hosszú távú terveim közé tartozik egy még nagyobb belső átrendezés, és egy tárlatvezető füzet, olyan érdekességekkel, amelyek hozzátesznek az élményhez

 – sorolta a vezető.

 Fotó: Gulyás Rebeka 

Hozzátette, örülne, ha több csongrádi programnak részei lehetnének, illetve, hogy idővel ez a hely is megkapja azt a figyelmet, amelyet megérdemel.

A nyári nyitvatartást idén is Ági néni segíti, aki nagyon lelkes támogatója a babamúzeumnak és természetesen Wágner Józsefre is mindig lehet számítani, bármilyen munkáról is legyen szó

 – tudtuk meg a babamúzeum vezetőjétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában