Egy év a Presztízs Díjjal

Közel egy éve hogy kiadónk, alapító társakat találva, létrehozta a Délmagyarország Presztízs Díjat, a régió legrangosabb gazdasági elismerését. Az exkluzív díjátadó ünnepség a megyei társasági élet egyik legjelentősebb eseményévé vált. Idei pályázati felhívásunkat szeptember elején tesszük közé, a pályázati határidő október 10.

Tavalyi Presztízs-díjasainktól – akiknek működését egész éven át figyelemmel kísértük – egy gyors körképpel köszönünk el

Új helyen a Főszer

Az év vállalkozása díjat a szegedi Főszer-Elektroprofil Kft. nyerte el 2004-ben, az indoklás szerint a cég 1992-es megalakulása óta tartó töretlen fejlődéséért, s a folyamatos fejlesztésekért. Noha az eltelt csaknem egy esztendő során további fejlesztésekről és nagy megrendelésekről is beszámolhatna Lakatos Jenő ügyvezető igazgató, ezúttal mégsem ezt teszi: a mögöttük álló időszak legnagyobb eseménye ugyanis új, Szabadkai úti székhelyük átadása volt júliusban. Szeged egyik legnagyobb középvállalkozása a Római körútra 1997-ben költözött, azt a helyet nőtte ki alig nyolc év alatt. A Szabadkai úti közel 5 ezer négyzetméteres ingatlan a további fejlődés lehetőségeit is magában hordozza a cég számára, egy közeli raktárbázis például 30 ezer négyzetméteres logisztikai központtá fejleszthető.

Savanya Úszótanoda a gyermekekért

Az év kisvállalkozása díjat vehette át tavaly novemberben Savanya Norbert, a szegedi Savanya Úszótanoda alapítója. A volt sportoló elmondta, ugyanazt a filozófiát képviselik, mint egy évvel korábban, a beteg gyermekek rehabilitációját helyezik mindenek elé. Programjuk tovább bővült: a gyermekkórházzal és -klinikával közösen, Túri Sándor professzorral együttműködve fejlesztik a túlsúlyos, asztmás, tartási problémákkal küszködő és hiperaktív gyerekek készségeit. A Savanya Úszótanoda programját – miszerint Szegeden mindenki tanuljon meg úszni – a nyáron elérhető bérletárakkal, táborozással segítették.

Az első Presztízs-díjasok: Blaskovics Ferenc, Kiss Sándor, Oláh János, Puskás Jenő, Savanya Norbert és Lakatos Jenő Pap Klára kiadóigazgató és Szetey András főszerkesztő (hátul) társaságában Fotó: Sch

A Hanza talpon maradt

A Hanza-Kruger Rt. elnök-vezérigazgatója, Oláh János is Presztízs Díjat kapott: a bírálóbizottság neki ítélte Az év üzletembere elismerést. A zálogházakat működtető cég első embere szerint az eltelt időszakban romlottak a gazdasági feltételek, megállt az arany eladása, és ez a céget érzékenyen érintette: bizonyos befektetések értékesítésére kényszerültek, hogy meg tudják oldani a likviditási gondokat. Ennek ellenére sikerült talpon maradni, megőrizni a piaci pozíciókat. A Szeged közéletében is szerepet vállaló Oláh János ugyanakkor sikerként könyveli el, hogy vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos tankönyvet írhat kollégáival együtt mint az SZTE Gazdaságtudományi Karának oktatója.

A Metrimed jól teljesít

Az Üzleti innovációs díjjal jutalmazott hódmezővásárhelyi székhelyű Metrimed Orvosi Műszergyártó Kft. ügyvezető igazgatója, Blaskovics Ferenc lapunk kérdéseire válaszolva elmondta: az eddigi eredmények fellelkesítették a csapatot, és még nagyobb lendülettel folytatták tovább innovációs tevékenységüket. A cég a nehezebb gazdasági körülmények ellenére is jól teljesít, újabb és újabb termékeket, technológiákat fejlesztenek ki. A Presztízs Díj nyomán azt határozta el a cégvezetés, hogy nagyobb, látványosabb eredmények elérése után újra a nyilvánosság elé állnak, és megint indulnak a Délmagyarország és a Délvilág által meghirdetett pályázaton.

A Biopetrol ismertté vált

A Környezetvédelmi díj büszke tulajdonosa 2004-ben a szegedi Biopetrol Környezettechnikai Kft. lett. A Puskás Jenő által irányított társaság vállalkozási vezetője, Czékus Mihály az eltelt csaknem egy évvel kapcsolatban elmondta, sok pozitív visszajelzést kaptak, a Presztízs Díj által ismertekké váltak. Ugyanakkor az a paradox helyzet állt elő a cég történetében, hogy míg országszerte nyernek el különböző pályázatokon munkákat, addig szűkebb hazájukban, Szegeden és Csongrád megyében debreceni, győri székhelyű vállalkozások kapnak megbízást. Holott a cég profilja is arra kötelezné őket, hogy helyben ösztönözzék a környezettudatos magatartást.

A Szefo betör a Baltikumra

A Munkaerő-fejlesztésért járó díjat – amelyet a Nemzeti Felnőttképzési Intézet támogatott – a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Rt. nyerte el. Kiss Sándor vezérigazgató a jelennel és a mögöttük álló hónapokkal kapcsolatban elmondta, a küzdelmet folytatják, és szerencsére sikerült piaci pozícióikat megőrizni, működésük stabil, nyereséges. Sajnos, állandó létszámhiánnyal küzdenek, nem találnak elegendő varró szakmunkást a feladatok ellátására. A közelmúlt sikereihez tartozik, hogy a cég egy észt partnerrel közös céget alapított Szefo-Baltic Kft. néven, amelynek révén a Baltikum piacára – és Szentpétervárra – próbálnak betörni saját fejlesztésű, tervezésű modellekkel. Az első szállítmány augusztus elején hagyta el a gyárat.

Valamennyi kitüntetett elmondta: nemcsak hazai, hanem nemzetközi elismerés is övezi a Presztízs Díjat: cégük ismertebbé vált, az elnyert kommunikációs lehetőség, a logó használata másokat is a pályázatok beadására ösztönöz.

Az első Presztízs-díjasok: Blaskovics Ferenc, Kiss Sándor, Oláh János, Puskás Jenő, Savanya Norbert és Lakatos Jenő Pap Klára kiadóigazgató és Szetey András főszerkesztő (hátul) társaságában Fotó: Schmidt Andrea

Szponzorált tartalom
Lottózni otthon is lehet – biztonságos lottózási ötletek otthonra – #lottózzotthon
Amerikai immunológus: megvan a vírus kezelésének lehetséges ellenszere
Reményei szerint az új antitest-kezelést már a nyáron ki lehet próbálni embereken is.
Boris Johnson brit miniszterelnök várandós élettársa is beteg
Egy hete észleli magán a koronavírus-fertőzés tüneteit.
Online versenyt szervez Magnus Carlsen sakkvilágbajnok
A körmérkőzéses szupertorna április 18-án kezdődik.
Franciaországban 7500 fölé emelkedett a halottak száma
Az elmúlt 24 órában 411-en vesztették életüket kórházban a koronavírus-fertőzés miatt.
Intenzív osztályon tett látogatást Orbán Viktor (videó)
A villámlátogatás során, a felszerelések felől is érdeklődött a miniszterelnök.
Figyelni kell a munkakörülményekre otthon is
A megfelelő testtartás, a monitor helye és a szék minősége befolyásolja az egészséget.