Hallgassa élőben!

Ismét a gazdasági élet legjobbjait keressük a régióban

Idén harmadszorra szeretné Presztízs Díjjal elismerni és jutalmazni a gazdasági szféra legjobbjait a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó. A november 23-i gálán, a régió egyik legnagyobb társasági eseményén, az Oscar-díj átadását idéző külsőségek közepette megint hat kategóriában hirdet győztest a kiadó, amely maga is a helyi gazdaság egyik szereplője. Pályázni a mai naptól lehet. A most induló nemes versengésről Pap Klárával, a Délmagyarország Kiadó igazgatójával beszélgettünk.

Pap Klára kiadóigazgató a Délmagyarország Presztízs Díjjal. Fotó: Karnok Csaba

– Három évvel ezelőtt, hagyományteremtő szándékkal hirdette meg kiadónk a Délmagyarország Presztízs Díjat. Mi volt a cél a díj alapításával, és az hogyan teljesült az eddigiekben?
– A Presztízs Díj elindításakor azt szerettük volna elérni, hogy a Délmagyarország ne csak hír- és információs forrás legyen, ne csak a hírek továbbításával, a közvélemény formálásával vegyen részt a régió életében, hanem segítse a gazdasági élet fejlődését. Azt is célul tűztük ki, hogy a díj a régiónak szóljon, hiszen korábban a gazdasági élet szereplői leginkább csak szakmai, főleg országosan kiadott elismerésekben részesülhettek. A jutalmazott cégek további munkáját pedig azzal is segítjük, hogy az elismeréshez megadjuk a nyilvánosságot: azt a céget vagy vállalkozót, aki a díjat elnyeri, bemutatjuk a Délmagyarországban, abban a lapban, amely szintén a gazdaság egyik szereplője. Maga az elismerés ugyanis nem jár pénzjutalommal.

2005 díjazottai

Az év kisvállalkozása díjat a Móra-Color Ipari és Kereskedelmi Vállalkozás, Az év középvállalkozása díjat a LIMIT Tanácsadó és Vagyonértékelő Kft., Az év vállalkozása díjat a Szilánk Cégcsoport, Az év üzletembere díjat Lakatos Jenő, a Főszer-Elektroprofil Kft. ügyvezető igazgatója, Az üzleti innovációs díjat a Solvo Biotechnológiai Rt, a Környezetvédelmi díjat a Kelléktár 2000 Kft. kapta.

– Mik a tapasztalatok, kihasználják-e a cégek ezt a nyilvánosságot? Felmérték-e az első díjátadás után, hogy ha pályáznak, nagy lehetőségek előtt állnak?
– A nyertesek a honlapjukon, saját kommunikációjukban a Presztízs Díj logóját mint védjegyet használhatják. A díjjal járó nyilvánosság növeli a cégek ismertségét és elismertségét, vagyis további üzleti sikerek elérésében segíthet. A pályázók számán is látszik az egyre nagyobb érdeklődés. A második évben, 2005-ben már nőtt a jelentkezők száma, csaknem negyvenen adták be pályázati anyagukat. Ebben közrejátszott, hogy új kategóriát nyitottunk, mert a kis- és nagyvállalkozás mellett a közepes vállalkozások díját is megalapítottuk: ez segít abban, hogy a cégeket teljesítményük alapján jobban össze lehessen hasonlítani.

– Miben különbözik a Délmagyarország Presztízs Díj pályázat az eddigiektől?

– Jelentős változások nem várhatók. Újdonság ugyanakkor, hogy tanácsadó szolgáltatással próbálunk segíteni az érdeklődőknek: a Step&Vals Kft. áll a rendelkezésére annak, aki a pályázatírásban nincs otthon. Ez azonban nem jelenti magának a pályázatnak a megírását, hiszen a díj is arról szól, hogy saját erejéből ki mit ért el idáig. Idén még az is újdonság, hogy bárki jelölhet arra érdemes cégeket, amelyeket ezt követően a Lapcom Kft. a pályázati felhívással megkeres. De ez nem mentesíti a vállalkozásokat a pályázat megírása alól.

Kategóriák

A foglalkoztatottak száma alapján idén pályázni lehet Az év kisvállalkozása (1-5 fő), Az év középvállalkozása (6-20 fő) és Az év vállalkozója (20 fő felett) díjra. További kategóriák: Az év üzletembere (ezzel a kimagasló, a vállalat sikerét meghatározó személyes teljesítményt jutalmazzuk), az Üzleti innovációs díj és a Környezetvédelmi díj.

– Kik bírálják el a pályázatokat?
– A szakmai előzsűri összetételét minden évben titokban tartottuk. Most is csak annyit árulhatok el, hogy független, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági karának oktatóiból, szakértőiből álló grémium hoz döntést. Ezt követően a végső sorrendet az alapítók határozzák meg: a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a KÉSZ Kft., az Allianz Hungária Biztosító Zrt. és a Masterfoods Kft.

– A díjátadó gálának viszont most nem a sportcsarnok ad otthont…

– Idén a Délmagyarország új sajtóházában, a Szabadkai úton, a még üresen álló nyomdacsarnokban rendezzük meg a gazdasági élet Oscar-díjainak átadását. Ez helyszínként a székházavatón már remekül működött. A külsőségek természetesen nem változnak, hasonlóan színvonalas berendezéssel, műsorral és vacsorával készülünk.

hirdetés
A Dal 2021 – Erős egyéniségek alkotják a zsűrit
Félévkor további egy százalékkal emelkedhet a minimálbér
Bodó Sándor szerint nehéz és hosszú tárgyalássorozaton vannak túl, ami a nehéz gazdasági helyzettel magyarázható.
Már most megjelentek az első allergén növények pollenjei
A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás reakciókat esetlegesen a Covid-19 megbetegedés tüneteitől.
Az amerikai kormány esetleges erőszakcselekmények veszélyére figyelmeztetett
A belbiztonsági minisztérium nem nevezett meg konkrét fenyegetéseket.
Ötödik helyen zárt a magyar férfi kézilabda-válogatott
Minden idők harmadik legjobb vb-szereplését produkálta a csapat.
A nemzeti érdekek képviselete kompromittálja az unió érdekeit
Brüsszelben sarokba állítják és kukoricára térdepeltetik, aki nemzeti érdeket képvisel.
Majdnem csodát tettek, a franciák hosszabbításban gyűrték le Bánhidiékat
Óriásit küzdött a magyar férfi kézilabda-válogatott, 30–30-as rendes játékidő után 35–32-re nyert Franciaország a világbajnokság negyeddöntőjében, a mérkőzés legjobbjának a szegedi Bánhidi Bencét választották meg.