Mártély

2020.10.14. 17:20

Így néz ki, mikor 30 mázsa pontyot telepítenek – Galéria

Több mint harminc mázsa, zömében pikkelyes pontyot telepített a Mártélyi Horgász­egyesület tegnap délben a holtág vizébe. Az Ecsegfalváról induló rakomány délben ért a partra; szombat reggelig horgászati tilalmat rendeltek el a pontyra.

T.Sz.

Idén várhatóan még kétszer telepítenek a Mártélyi-holtágba, kétnyaras korosztályú pontyot, majd compót. FOTÓ: TÁBORI SZILVIA

– Minőségi húsú, pikkelyes, ellenálló, sportos és erős, szép színezetű és vadvízbe való – mondta Oláh Szabolcs, a szállítmányt a tógazdaságból a holtágig kísérő Mártélyi Horgászegyesület elnöke arra a kérdésre, miért az Ecsegfalván tenyésztett állományból választott biharugari tájfajtát.

Az október 17-ig tartó horgászati tilalom fontosságáról úgy fogalmazott: az etetéshez szokott, nagyobb testű, háromnyaras, tehát koro­sabb pontyok beilleszkedése új környezetbe nehézkesebb. A következő pár napban remélhetőleg felfedezik élőhelyüket. A fiatalabb telepített halak könnyebben alkalmazkodnak életkörülményük változásához; egyből biztonságos helyet találnak az ismeretlen területen, és a táplálkozásuk is óvatosabb a korosabb egyedekénél. Az egyesület tegnap összesen 3015 kilogramm háromnyaras korosztályú, átlagosan 2,2 kilo­gramm súlyú, közel 1512 darab pontyot engedett be holtágba.

Várhatóan novemberben még kétszer telepítenek, kétnyaras pontyot, majd a különlegesebb compó halfaj példányait. Egyik sem horgászható: előbbi méreten aluli, a compó kifogását pedig horgászrend korlátozza. Az egyesület az ős­­honos állomány erősítését szorgalmazza.

Oláh Szabolcs szerint a kü­­lönleges Mártélyi-holtágon nem minden időszakban biztos a fogás, a megfelelő helyismeret mellett kell a jó szerencse is. Vízjárását és halállományát a Tisza befolyásolhatja egy-egy magasabb árhullám levonulásakor, ez a hidrológiai tulajdonsága teszi titokzatossá. Az áradás levonulásakor a halfajok vándorolhatnak a tiszai főmeder és a holtág között, mennyiségük és összetételük múlhat azon, milyen évszakban és mennyire tartósan emelkedik a vízszint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában