Jó hír

2021.03.18. 12:14

Rövidesen lesznek friss, hazai hajtatott zöldségeink!

Kis mennyiségben már található hazai hajtatott – fóliás, üvegházi – paradicsom az üzletekben, de a „nagyja” áprilistól várható, az első primőr zöldségek között ott a paprika és a kígyóuborka is.

K. A.

20200929 Szegvár Új paprika üvegházat épített a szentesi Árpád-Agrár Zrt. Képen: zajlik a munka, a palántákat rakják a helyükre Fotó: Kovács Erika KE Délmagyarország

Fotó: Kovács Erika

A hazai zöldségtermesztő terület 90 ezer hektárnyi, eb­­ből a hajtató felület körülbelül 3500 hektár, amiből 220-230 üvegház, a többi fólia – a fűtött összesen 500-600 hektár. A legfontosabb körzetek Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun, valamint Pest megye déli részén vannak.

Az agrárkamara tájékoztatása szerint a termálvízzel fűtött üvegházakba a paprikafélék kiültetése decemberig megtörtént. Ugyanakkor az elmúlt 15 év legrosszabb (fény)besugárzását mérték, így az év elején a szokásosnál 30-40 százalékkal kevesebb áru került a piacra.

Az üvegházakban decemberig megtörtént a paprikafélék kiültetése. Kevés fényt kaptak idén a növények. Illusztráció: Kovács Erika

A paradicsom üvegházi ki­­­ültetése december-januárban kezdődött, a palánták pótmegvilágítást kaptak, így szép az állomány. Nagyobb mennyiségű áru paprikából és paradicsomból is húsvét körül várható.

A fűtött fóliákba a kiültetés február közepéig megtörtént, az állomány átlagos. A hidegfóliás paprikafélék és a paradicsom palántanevelése is elkezdődött, március végére, április közepére várható az ültetésük. A szedést május végére, június elejére tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában