a paprika és a paradicsom kilója is 250 forint

2021.08.28. 14:00

Még javában tart a lecsószezon

A lecsóhoz három zöldségféle mindenképpen kell, a zöldpaprika, a paradicsom és a vöröshagyma. De nemcsak ezek árait néztük meg Szegeden, a Mars téri piacon, arra is kíváncsiak voltunk, mivel és mennyiért gazdagíthatjuk a könnyű nyári ételt.

Kovács András

20210826 Szeged Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM) Lecsó alapanyagok szezonális árkörkép a mars téri piacon.

Fotó: Karnok Csaba

Mars téri piac szabad területén kínálta saját termelésű paradicsomját a zákányszéki Tóth Éva, aki 250 forintot kért kilójáért. Nem volt hibátlan, olyan klasszikus lecsóbavalónak tűnt, de nagyon kevés részt kellett eltávolítania annak, aki lecsónak vette, vagy befőzte. Ennél csak egyetlen helyen találtunk olcsóbbat, szemmel láthatóan viharvertebbet, de azért csak 200 forintot kért a gazdája – és még fotózni sem engedte.

Gonda Mónika néhány asztallal arrébb szebb paradicsomot kínált, az étkezési minőség kilójáért 350 forintot kért.

Zöldpaprikája is volt, az is „lecsó feletti állagban”, kilóját 250 forintért mérte. Szinte mindenütt ennyiért kínálták a zöldpaprikát, ám kimondottan lecsóért kiáltót – és így olcsóbbat – nem találtunk. Azt nem merjük állítani, hogy kartell, de nagyon egyformák voltak a zöldpaprika árai.

Vöröshagymából is bőséges volt a felhozatal a piacon, amit mi láttunk, az mind makói termés volt. Egyik asztalnál 300, a másiknál kicsivel 200 forint alatt kínálták, az utóbbi árfekvésben Fazekas Márta árulta. Szerinte a közepes méretű fejek a legjobbak a lecsóhoz – és mi laikusként hittünk neki. A há­­rom alap zöldségféle mellett sok mindennel gazdagítják a háziasszonyok a lecsót, egyebek között tojással is.

– Egyértelműen érezzük a vásárlások emelkedésén azt, amikor elindul a lecsószezon

– mondta Kotogány János. A Mars téri piac legrégebbi tojáskereskedője hozzátette, az is javítja az üzletmenetet, ha sok a meggy vagy az eper, és ezeket a gyümölcsöket teszik a piskótába a vásárlók. Egy kiló tojás a 60 forintos darabáruból jött ki legolcsóbban, ez náluk 722 forint volt.

Paradicsomot és paprikát is kínált Gonda Mónika.
Fotók: Karnok Csaba

Azért némi húsféle is javítja a lecsót, van, aki a füstöltre esküszik, a szerényebb anyagi lehetőségűek beérik a lecsókolbásszal is. Máig emlékszem gyermekkorom „kettőnyolcvanasára”, ami 10 dekát jelentett, azaz 28 forint volt belőle egy kiló. Ez volt a „fradikolbász”, megkérdőjelezhető minőséggel, ezért sokan inkább a „háromhatvanast” főzték a lecsóba.

A héten a derekegyháziak húsboltjában a nagycsarnokban ezt főzőkolbászként kínálta Héjja János, és 1290 forintért mérte kilóját.

A lecsó alapvető alkatrészei, a paradicsom és a paprika előkelő helyen szerepelnek a magyar konyhákban, és a KSH adatai szerint évtizedes összevetésben növekedett az egy főre jutó fogyasztás is. A burgonya nélkül számolt összesített zöldségfogyasztás is nőtt: 2010-ben 48 kilót tett ki, kilenc évvel később pedig már 53 jutott belőle egy főre.

A zöldségen belül természetesen a burgonya részesedése a legnagyobb, 43 százalék, de ott van még a top 5-ben a zöldpaprika és a paradicsom is 9 és 12 százalékos részesedéssel. Megelőzve a vöröshagymát, a sárgarépát és a káposztaféléket. Mindez az évente több ezer tonna paradicsomot és paprikát értékesítő DélKerTÉSZ friss összeállításából derült ki, az elemzés a magyarok zöldségfogyasztási szokásairól ad részletesebb képet. Ebből azt is megtudjuk, hogy a magyarok a 2019-es évet 6,5 kilós paradicsom-, illetve 5 kilós paprikafogyasztással zárták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában