Korcsoportonként összeírják a disznókat

2022.08.27. 08:40

Országos sertésszámlálást tartanak

Munkatársunktól

November végéig tart az összeírás. Fotó: Zantleitner Ingrid

Országszerte korcsoportonként összeírják a sertéseket a járási állategészségügyi szakemberek november végéig – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az országos főállatorvos által elrendelt cenzus során az adatfrissítés mellett járványvédelmi tájékoztatást is nyújtanak, illetve a „Jó Sertéstartási Gyakorlat” útmutató nyomtatott példányát is átadják.

Az afrikai sertéspestis (ASP) elleni eredményes védekezéshez kulcsfontosságú, hogy naprakész adatok álljanak a hatóság rendelkezésére, valamint, hogy az állattartók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a betegségről és tisztában legyenek az állattartásból fakadó kötelezettségeikkel. Ennek biztosításához Bognár Lajos országos főállatorvos augusztustól november végéig az ország teljes területén elrendelte a sertéstartó gazdaságok felkeresését, a sertésállományok korcsoportonkénti összeírását, valamint ezzel egyidőben az állattartók informálását, járványvédelmi tájékoztatását.

A cenzus során a szakemberek – az állattartásra vonatkozó általános előírások felfrissítése mellett – több, a járványhelyzet miatt a sertéstartók estében kiemeltem fontos kötelezettséget is átbeszélnek a tartókkal.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában