Szegedi hírek

2022.08.04. 07:00

Valakinek drága lesz az olcsó távhőszolgáltatás

A panellakásban élők a jelenlegi szabályozás szerint bármennyit fűtenek vagy főznek a gáztűzhelyen, rezsicsökkentett árral kapják majd a számláikat. A távhőszolgáltatónak azonban ez hatalmas veszteséget jelent, egyelőre pedig nem látszik, ezt hogyan fogják kompenzálni.

Timár Kriszta

A jelenlegi szabályozás alapján úgy tűnik, rezsi szempontjából az idei télen a panelben élők járnak majd legjobban. Fotó: Török János

A rezsicsökkentés csökkentése alapján egyelőre úgy tűnik, a panellakásban élők jártak a legjobban, rájuk ugyanis nem vonatkozik a gázfelhasználás hatósági áras korlátozása. A gáztűzhelyeket akár egész nap lehet használni az általánydíjnak köszönhetően, a távfűtésben pedig szintén nem érvényesítik az elhasznált energiával arányos piaci árakat. 

Kérdés azonban, hogy ez a rendszer így meddig lesz fenntartható. Kóbor Balázs, a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, egyelőre még az sem látszik, az idei fűtési szezon finanszírozása hogyan alakul majd.

 Augusztusban fixálják, mennyiért vásárolhatnak a távhőszolgáltatók gázt. Ez a jelenlegi piaci árakat tekintve a tavalyi összeg nyolcszorosa. Mivel a szolgáltatás 2013 óta nonprofit tevékenység, a költségek viszont mindig magasabbak, mint a bevétel, távhőtámogatásra jogosultak ezek a cégek. A mostani árak ismeretében ez azt jelenti, hogy az előző évi támogatás nyolcszorosát kellene megkapnunk. Hogy ez kormányzati pénzből megvalósítható-e, azt nem tudom. A támogatás összege októberben derül majd ki a miniszteri rendeletből 

— vázolta a helyzetet az ügyvezető. 

Kóbor Balázs hozzátette: sokan félreértik a Szegeden most épülő geotermikus rendszer jelentőségét. 

 Ennek köszönhetően tavaly 13, idén várhatóan 20-25 százaléknyi gázfelhasználást válthatunk ki. Mivel azonban ennyivel kevesebb gázt vásárolunk, a támogatásunk is ennyivel kevesebb, vagyis ez költségmegtakarítást nem jelent 

— magyarázta.

A Szetávnak egyébként nemcsak a megnövekedett gázárakkal kell számolnia, hiszen ha az itt keletkezett veszteséget a kormány meg is téríti, a villamosenergia költségeinek kompenzálásáról nincs szó. Márpedig a hő előállításához arra is szükség van. 

Egyelőre tehát csak az látszik, hogy komoly veszteséggel tudják biztosítani az ellátást rezsicsökkentett áron a hőszolgáltatók. A kérdés csak az, hogy a szolgáltatás fenntartása érdekében ki fogja megfizetni ezt a pénzt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában