Megduplázták az egyszeri használatba vétel összegét

2022.09.23. 19:55

50 százalékkal emelték a bérleti díjat a nyugdíjas lakóparkban

A képviselők az alacsonyabb összegű emelést szavazták meg. Hamarosan újabb díjnövekedés várható.

Kovács Erika

A nyugdíjas lakóparkban élők több ezer forinttal magasabb bérleti és szolgáltatási díjat fizetnek novembertől, mint eddig. Fotó: Kovács Erika

A hódmezővásárhelyi közgyűlés brutálisan megemelte november 1-jétől a Nyugdíjas Lakópark díjait. Az emelést a lakóparkot működtető HMSZ Nzrt. kezdeményezte, mert az első félévben a költségek emelkedése miatt a létesítmény 14 millió forintos veszteséget termelt.

A költségek fedezetéül szolgáló díjak részben havi négyzetméterenkénti bérleti díjból állnak, ami 2020 márciusa óta 350 forint volt. Másrészt, a szolgáltatások ellentételezéséért a lakók ellátási díjat is fizetnek, ami az elmúlt 5 évben havi 20 ezer forintba került. A lakóknak a beköltözésükkor egyszeri használatba vételi díjat is kell fizetniük.

A HMSZ Nzrt. számításai szerint a veszteségük elkerüléséhez 76 százalékos díjnövelésekre lenne szükség.

A közgyűlés két mértékű emelés közül választhatott. Az „A” változat szerint a négyzetméterenkénti bérleti díjat 350 forintról 485-re, a „B” változat szerint pedig 616 forintra emelnék. Az előbbi 50 százalékos, az utóbbi pedig 76 százalékos növekmény. A szolgáltatások díja is két módozatban került a képviselők elé, 20 000 forint helyett 26500-, illetve 32990 forintos változatban. A képviselők az alacsonyabb összegű emelést szavazták meg. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb, 34 négyzetméteres lakrészért eddig havi 12 043 forint bérleti díjat kellett fizetni, ezentúl 16 690-et.

A polgármester megjegyezte, hogy az „A” változat elfogadásával egyelőre nem a teljes növekményt hárították át a nyugdíjas lakópark mintegy 120 lakójára. Vagyis hamarosan újabb díjnövekedés várható.

A legbrutálisabb emelést a belépéskor fizetendő egyszeri használatbavételi díjnál érvényesíti a vásárhelyi közgyűlés. Ez az összeg 100 százalékkal, vagyis duplájára emelkedik november 1-jétől. A legkisebb, „A” típusú 34 négyzetméteres lakás egyszer fizetendő költsége 6 millió 716 ezer forint, a legnagyobb alapterületű, „L” típusú 49 négyzetméteres lakás használatba vételi díja pedig 9 millió 506 ezer forint lesz.

Márki-Zay Péter a közgyűlésen azt is mondta, egyfajta örömhír a lakóparkiaknak, hogy a menetrend módosítással napi 10 buszjáratuk lesz az eddigi 2 helyett, amit városkártyával ingyen vehetnek igénybe. Ez azonban a kisnyugdíjból élőknek aligha jelent majd vigaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában