Szegedi hírek

2022.09.14. 19:30

Vendéglátóhely lesz a Kass Galériából

Pályázat útján bérbe adja a város a Kass Galériát, melyben kávézót vagy cukrászdát nyithat a leendő bérlő. Minderről a pénzügyi bizottság ülésén volt szó, ahol komoly felháborodást okozott az, hogy a város újabb ingatlanokat ad el.

Kiss Anna

Kávézó vagy cukrászda nyílhat az épületben, de a kiállítás is megmarad. Fotó: Sándor Judit/MW

Pályázatot ír ki az önkormányzat a Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő Kass Galéria bérbeadására, céljuk ugyanis az, hogy vendéglátóegység legyen a galériából, ott cukrászda vagy kávézó nyíljon, viszont égetett szeszt tartalmazó italt nem lehet majd árusítani – mindez a pénzügyi bizottság szerdai ülésén derült ki. A város 5 éves szerződést szeretne kötni a pályázatot elnyerő bérlővel, akinek havonta 300 ezer forint + ÁFA fix összegű alap bérleti díjat kell megfizetnie, valamint köteles lesz jutalékalapú forgalomarányos bérleti díjat is fizetni.

Az előterjesztés szerint ugyan a bérlemény részét nem képezi, de az ingatlanban van a Kass János grafikusművész életművét bemutató kiállítás, melyet szintén a bérlőnek kell majd felügyelnie, sőt a kávézó vagy cukrászda kiszolgáló- és tálalóelemein is meg kell jelenítenie Kass János műveinek valamely részleteit. Továbbá ha a bérlő valami okból nem nyit ki, a kiállítást megtekinthetőségét akkor is biztosítania kell minden nap 10 és 18 óra között.

A bizottság szerdai ülésén szó volt arról is, hogy az IKV pályázat útján bérbe ad 3 üzlethelyiséget, 5 garázst és 1 irodát, valamint az önkormányzati cég elad 3 garázst. Utóbbi azonban felháborodást váltott ki több képviselőből is, köztük Szabó Bálintból is.

A képviselő szerint felelőtlen döntés a mai világban egy olyan ingatlant eladni, amiből havonta stabil bevétele van az önkormányzatnak. Szabó úgy véli, nem eladnia, hanem vásárolnia kéne ingatlanokat a városnak, majd azokat bérbe kellene adnia, ehelyett az elmúlt 20 évben a Botka vezette város ingatlanállománya – garázsok, üzletek, irodák – 25 százalékra csökkent, a vagyongyarapodás viszont nem érzékelhető.

Joób Márton is felszólalt, aki arról beszélt, hogy ő már évekkel ezelőtt javaslatot tett az önkormányzatnak arra, hogy újítsák fel a tulajdonukban lévő összes lakást és adják azokat bérbe, hiszen egyetemi városként bőséges igény lenne rá. Megjegyezte, akkor nem támogatták, de ennek ellenére továbbra is azt gondolja, hogy erősítenie kéne a városnak a piaci alapú ágat.

A bizottság elnöke, Tápai Péter is támogatta mindezt, ő is évek óta javasolja ezt az önkormányzatnak, sőt, szerinte minden ingatlant felújítva kellene bérbe adni, úgy magasabb bérleti díjat kérhetnének érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában