24 új ingatlan jutott 10 ezer főre

2023.01.27. 07:00

Csúcsot döntöttek a lakásépítések

Összesen 937 lakást vettek használatba 2022 első kilenc hónapjában Csongrád-Csanádban, ami több évtizedes csúcsnak számít. A növekedést döntően a megyeszékhelyen bővülő lakásépítések okozták. Tendencia, hogy az új lakások átlagos alapterülete jelentősen csökkent egy év alatt, csupán 30 százalékuk épült 4 vagy annál több szobával.

V.A.

Új építésű társasházak Szegeden, a Petőfi sugárúton. 937 lakás épült és mindössze 56 szűnt meg. Száz épített lakásra 6 megszűnés jutott. Fotó: Karnok Csaba

Hazánkban tízezer lakosra 14 új építésű lakás jutott 2022 I–III. negyedévében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fővárost és a tizenkilenc vármegyét vizsgáló Fókuszban a megyék című kiadványból kiderül, hogy a tízezer lakosra jutó épített lakás tekintetében csak Budapest előzi meg Csongrád-Csanádot. Régiónkat nézve csak vármegyénk adatai jók, Bács-Kiskun a 12-ik helyen szerepel a listában, míg Békés az utolsó előtti a 20-as rangsorban.

A KSH elemzéséből kiderül, hogy 2020-ban sok lakás épült vármegyénkben, majd 2021-ben erőteljesen csökkent a lakásépítési kedv, a negatív tendencia csak 2022 II. és III. negyedévében fordult át növekedésbe. Ennek köszönhetően összességében az előző év azonos időszaki alacsony bázisnál közel 3-szor több új lakás épült a Csongrád-Csanádban, amelynek meghatározó szerepe volt az országosan is kedvező folyamatok alakulásában.

Összesen 937 lakást vettek használatba az első kilenc hónapban, ami több évtizedes megyei csúcsnak számít. A lakások 84 százaléka Szegeden, a fennmaradó 16 százalék fele-fele arányban a többi városban és községekben épült.

Az épített lakások tízezer lakosra jutó 24-es száma jelentősen, 70 százalékkal meghaladta az országos átlagot, ami 14 volt a vizsgált időszakban.

Az új lakásoknak 30–70 százalékos arányban természetes személyek és vállalkozások voltak az építtetői, különösen a vállalkozásoknál volt dinamikus bővülés. Az adatsorból látszik, hogy a lakások több mint felét lakóparki épületben, 30 százalékát családi házas formában, 16 százalékát többszintes, többlakásos épületben adták át. A lakásépítési piac intenzitását elsősorban a szegedi lakópark-építések növelték.

Érdekesség, hogy az új lakások átlagos 91 négyzetméteres alapterülete jelentős csökkenést mutatott egy év alatt, az országos 94 négyzetméteres átlagtól is elmaradt, mindössze 31 százalékuk épült 4 vagy annál több szobával.

A vizsgált időszakban önkormányzat 1 családi házat épített a vármegyében, természetes személyek 277 lakást, míg a vállalkozások 659-et. Ez utóbbi kategóriában 497 lakóparkban található.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában