Cseri Tamás: újabb látványberuházás Vásárhelyen

2023.02.23. 20:30

Felújítják a városháza toronyóráját

A városháza toronyóráját is felújíttatja a hódmezővásárhelyi önkormányzat. Miközben Márki-Zay Péter polgármester szinte mindennap sérelmezi, hogy az általa vezetett megyei jogú város nem kapott állami rezsitámogatást, újabb látványberuházást terveznek.

Kovács Erika

A toronyóra többször is elromlott már, most a mechanikus szerkezetet elektronikus vezérlésűre cserélik. Fotó: Kovács Erika

Az önkormányzat honlapján február 21-én jelent meg a beszerzési felhívás a városháza homlokzati toronyórájának szerkezeti cseréjére. A régi, mechanikus óraszerkezetet a szűkszavú leírás szerint elektronikus vezérlésű váltaná. Az ehhez értő vállalkozások nem sok időt kaptak a regisztrációra, ami február 28-án, vagyis a jövő héten kedden 10 órakor zárul. Az önkormányzat a legjobb ajánlatot tevő pályázóval áprilisra tervezi a szerződéskötést, a munkával pedig június 30-ig kell elkészülni. Hogy mennyi pénzt szán a város a toronyóra modernizálására, az nem derült ki a felhívásból.

A városháza toronyórája többször meghibásodott már, 2021 kora tavaszán például hosszabb ideig nem járt. A javítás hosszabb időt vett igénybe, mert az az órásmester, aki korábban a toronyórát javította, elhunyt, nehéz volt másik olyan mestert találni, aki ért a régi óraszerkezetekhez.

Hódmezővásárhely közgyűlése néhány napja fogadta el a város 2023-as költségvetését. Mint megírtuk, a 18,2 milliárd forintos büdzsén belül Vásárhely saját forrásból 1,4 milliárdos felújítást, építést tervez, 610 millió forint fejlesztési hitelt is beterveztek, valamint 600 millió forintot várnak az államtól a megemelkedett rezsi támogatására. Utóbbira azonban még ígérvényük sincs, vagyis valószínűleg hiányozni fog a városnak ez a pénz.

Cseri Tamás, a Fidesz önkormányzati képviselője szerint nincs most itt az ideje az ilyen beruházásoknak.

– Ha olyan évet írnánk, amikor nincs háború a szomszédban, nincs energiaválság, akkor azt mondom, természetesen, újítsuk fel a tornyot is, meg a toronyórát is, akár legyen hozzá lánc is! De most más időket írunk. Minden fillérre szüksége van a városnak, hogy a magas energiaárak miatt ne kerüljön veszélybe a működése.  A toronyóra nélkül is ellettünk volna egy darabig, főleg, hogy szinte mindenki kezében van már mobiltelefon, amin meg tudja nézni a pontos időt. Márki-Zay Péterék hazárdíroznak a költségvetéssel, a beépített, ígéret nélküli 600 millióval

 – mondta Cseri Tamás. A fideszes politikus szerint a közelgő helyhatósági választás miatt vannak Vásárhelyen a látványberuházások, Márki-Zay Péter azért újíttatja fel a városházát, meg az órát, azért tervezi a játszóházat, hogy legyen mit felmutatnia, mert az eddigi beruházások vagy még a fideszes vezetés alatt elnyert pályázatok voltak, vagy pedig 100-200 méteres útfelújítások, villogó zebrák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában