Kevesebb jegygyűrű kellett tavaly

2023.03.06. 07:00

Háromezernél több gyermek született vármegyénkben

Némileg csökkent a házasodási kedv tavaly, és 5 százalékkal kevesebb gyermek is született országosan az egy évvel korábbihoz képest. Csongrád-Csanád vármegyében 3400 újszülöttel gyarapodott a népesség. 

T.Sz.

Mind a születések, mind a házasságkötések száma csökkent. Illusztráció: Nagy Norbert/MW

Országosan tavaly 88 ezer 400 gyermek jött világra, 5 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A Dél-Alföldön 10 ezer 662 gyermek született, míg 2021-ben számuk túllépte a 11 ezret. A születések száma egyes térségekben a korábbiakhoz hasonlóan ugyancsak eltérően alakult: a fővárosban például úgy kétezerrel kevesebb újszülött jött világra a tavalyelőttihez képest. Az északi országrészben, így például Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pedig valamennyivel emelkedett is. Csongrád-Csanád vármegyében 2021-ben tíz százalékos volt a növekedés 2020-hoz képest, tavaly január és december között viszont ugyanennyivel csökkent is. Összességében ott 2022-ben 3400 újszülöttel gyarapodott a népesség. 

A vásárhelyi polgármesteri hivatalban 684 születést és 316 házasságkötést anyakönyveztek. Mindszenten tavaly 67 gyermek született és negyvenheten kötöttek házasságot. Az ingatlaneladási adatokból a város önkormányzata úgy látja, továbbra is sok család választja otthonául a települést. A tendencia egyébként még évekkel ezelőtt elindult: 2020-ban 61 család gyarapodott, majd 2021-ben is hasonlóan alakult a születések száma. A településen az igényekhez igazodva hamarosan bölcsődét építenek 749 millió forintból, száz százalékos kormányzati támogatással. A szentesi önkormányzat pedig arról tájékoztatta lapunkat, hogy 148-an születtek városukban, további ötvenegy szentesi kötődésű gyermek pedig más városban született meg. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai és összesítése alapján elmondható még, a házasodási kedv korábbi lendülete némileg megtorpant. Országosan 64 ezer 100 pár kötött házasságot tavaly decemberig, ami 11 százalékkal, majdnem 8 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez a 2020-as éves adatnál is alacsonyabb. Budapest mellett összességében a Közép-dunántúli régióban csökkent leginkább a házasságkötések száma. Csongrád-Csanád vármegyében 2600 pár mondta ki a boldogító igen, szemben a 2020-as adattal, amikor 2912 pár tette ugyanezt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában