Szegedi hírek

2023.06.28. 15:40

Új naperőművet épített Szegeden az MVM - Fotók

Több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségeltét fedezheti az a naperőmű, amelyet Szeged északi részén hozott létre az MVM Zöld Generáció Kft. Az átadón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte, mivel hazánk a felhasznált energia 76 százalékát importálja, ezért a kormány fontosnak tartja a függetlenedést, és kiemelt szerepet szánnak a napenergiának.

Kiss Anna

Az erőmű 2023 májusában kezdte meg a kereskedelmi üzemet. Fotó: Karnok Csaba

Folyamatosan bővíti erőművi portfólióját az MVM Zöld Generáció Kft., mint az MVM Csoport megújuló alapú villamosenergia-termeléssel foglalkozó leányvállalata. A folyamat részeként a társaság új naperőművet létesített Szeged északi részén, ezzel is hozzájárulva hazánk klímapolitikai célkitűzéseinek eléréséhez. A több mint 9,5 milliárd forintból megvalósított beruházást szerdán adták ünnepélyesen. Az eseményen jelen volt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is, aki többek között arról beszélt, hogy a ránk leselkedő veszélyek miatt rendkívül fontos az alkalmazkodóképesség, jelenleg az orosz–ukrán háborúra válaszul adott szankciós politika miatti energiahelyzethez kell alkalmazkodni.

Közölte, Magyarország a felhasznált energia 76 százalékát importálja, ezért a kormány fontosnak tartja a függetlenedést, hogy nagyobb mértékben tudják az energiaellátást biztosítani, miközben a brüsszeli nyomás ellenére tartani tudják a rezsicsökkentés eredményeit, és meg tudnak felelni a klímapolitikai céloknak. Éppen ezért szánnak kiemelt szerepet a napenergiának. Elmondta, az MWM több mint 150 erőművet működtet, a szerdán átadottal pedig újabb erőművel bővült a vállalat.

A kormányszóvivő szólt a tárolókapacitás növeléséről is, felhívva a figyelmet arra, hogy júniusban a rendszerüzemeltető társaságok pályázhatnak mintegy 58 milliárd forint keretösszegre, döntésre ősszel számíthatnak. A későbbiekben az ipari gazdasági társaságok részére is kiírnak majd egy pályázatot 62 milliárd forintos keretösszeggel.

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt Kiss Csaba, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy jelenleg hazánkban 7 szél-, 2, vízi-, és több mint 150 naperőművet üzemeltetnek. Hangsúlyozta, a csoport stratégiájában kiemelten fontos cél, hogy folyamatosan bővítsék a környezetbarát erőmű portfólióját. Céljuk az is, hogy 2025 végére az összkapacitásuk elérje a 850 megawattot, ezért 34 új erőművet építenek országszerte.

Közölte, a szegedi új erőmű éves átlagban 102 ezer 591 gigajoule villamos energiát tud majd megtermelni, ami több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségeltét fedezheti amellett, hogy éves szinten 27 ezer 802 tonnával csökken az ország szén-dioxid kibocsátása. Beszélt arról is, hogy a 3 hektáron elhelyezkedő erőmű 24 megawatt kapacitással működik. A fejlesztést 37,8 százalékban kormányzati támogatásból, míg 62,2 százalékban saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában